Budějovické letní kino Háječek se asi změní v multifunkční scénu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Letní kino Háječek v Českých Budějovicích čeká revitalizace, na začátku sezony to přitom vypadalo na jeho definitivní zrušení. Vedení města schválilo zadání architektonické soutěže na využití areálu, hotová by měla být do října 2012. O rok později by tam už měla fungovat multifunkční scéna. Příští rok se v letním kině po letošní pauze bude opět promítat.

Vedení radnice počítá s tím, že na provozování multifunkčního kulturního centra vypíše výběrové řízení. Dosud je areál kina v majetku města a spravuje ho společnost Správa domů. Letní kino má stejně jako kino Kotva v dlouhodobém pronájmu Jan Turinský, a to s roční výpovědní lhůtou.

Radnice letos odmítla ztrátový provoz letního kina dotovat, investovala do modernizace Kotvy. Před 41. sezonou oznámila, že se promítat nebude. Každoročně do kina od května do srpna přišlo na 6000 lidí. Letošní očekávaná ztráta byla odhadnuta na 130 tisíc korun. Kvůli uzavření kina se zvedla vlna nevole. Petici za tři měsíce podepsalo 1583 lidí. Parta nadšenců pak přišla na radnici s projektem nové letní scény Háječek.

Projekt počítá s využitím kina a prostor pod hledištěm i s přilehlou budovou někdejšího K-centra a parku. Provoz by měl být celoroční. Vedle promítání by se tam konaly koncerty či divadlo. Návštěvníkům by sloužila kavárna a bar, relaxační zóna s dětským hřištěm a brouzdalištěm a legální prostor pro street art a grafitti, popsal podnikatel Vladimír Matajs.

Provoz by měl být ekonomicky soběstačný. Provozovatelé by peníze získali z pronájmů, reklam a od sponzorů. V K-centru by vznikl hudební klub. Letní kino by žilo ze starých titulů, digitalizace by nebyla zapotřebí. Problémem je, že město už slíbilo společnosti E.ON, že může v někdejšího centrum pro drogově závislé vybudovat firemní mateřskou školu. Budova byla původně postavena jako školní jídelna.

Letních kin na jihu Čech zbylo šest. O digitalizaci uvažují asi jen v Černé v Pošumaví. Zachovat letní scény chtějí v Sezimově Ústí na Táborsku, v Prachaticích, ve Strakonicích a v Písku. Tam se budou snažit letní kino modernizovat. Na digitalizaci ale peníze nebudou.