Češi opět míří na MIPIM

Od 6. do 9. března se Festivalový palác v Cannes stane dějištěm 23. ročníku veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM. Účastní se jej významní investoři, developeři, banky a finanční instituce, města a regiony, makléři, právníci a další realitní profesionálové.

Vloni se na ploše 17 500 m2 prezentovalo přes 18 500 účastníků z 90 zemí. I letos bude MIPIM příležitostí pro česká města a regiony, jež se chtějí představit zahraničním investorům jako atraktivní lokality pro uskutečňování investičních záměrů. Na veletrh se tradičně chystají Praha, Brno a Ostrava, z krajů bude mít nejrozsáhlejší prezentaci Moravskoslezský. MIPIM je i fórem pro prezentaci v tuzemsku působících nadnárodních investorů a developerů (CTP, Multi Development, RPG Real Estate a další).

#####Doprovodný program

Z bohatého doprovodného programu veletrhu stojí za zmínku panelová diskuse „Regional Focus“ , kterou 7. března pořádá organizátor veletrhu Reed Midem. V rámci tématu „Česká republika – dynamická země střední Evropy“ bude Ostrava spolu s Moravskoslezským krajem, Prahou a Brnem diskutovat o potenciálu center výzkumu a vývoje v Česku a o jejich vlivu na rozvoj měst a regionů. Řeč bude mimo jiné o brněnském Mezinárodním centru klinického výzkumu (FNUSA – ICRC) a Středoevropském technologickém institutu (CEITEC), Vědecko-technologickém parku Ostrava či projektu IT4Innovations vytvářejícím v Moravskoslezském kraji infrastrukturu pro výzkum informačních technologií.

Z dalších akcí jmenujme summit primátorů a hejtmanů světových měst a regionů, věnovaný příležitostem a perspektivám budování městské infrastruktury. MIPIM vždy ukazuje globální trendy, a tak se očekávají i vystoupení světových ekonomů. Klíčový příspěvek o evropské finanční krizi a jejích vlivech na budoucnost trhu nemovitostí přednese Joschka Fischer, bývalý ministr zahraničí Německa. Neodmyslitelnou součástí veletrhu se – jako každoročně – stane udělování prestižních cen MIPIM AWARDS za nejlepší světové projekty uplynulého roku.