Čeští investoři hledají startupy, akcelerátor je láká z celé CEE

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Na českém startupovém trhu je stále dostatek ochotných investorů i nápadů, které by se mohly prosadit v globálním měřítku. Tvrdí to alespoň pražský startupový akcelerátor StartupYard, který letos vyhlásil již druhé kolo výběru firem s potenciálem, startupy z jeho programu přitom již letos získaly investice 81 milionů korun. Do druhého výběrového kola hodlá akcelerátor lákat i firmy z dalších zemí regionu CEE.

StartupYard bude hledat startupy zaměřené na datovou ekonomiku, bezpečnost, internet věcí (IoT) a big data, strojové učení a predikci. „Založit on-line firmu je momentálně velmi snadné, čeští vývojáři jsou v tom velmi dobří, o technickou stránku projektů se tedy nebojím. Stále ale postrádáme lidi se zkušenostmi v on-line obchodu a marketingu,“ shrnul pro E15 Cedric Maloux, ředitel akcelerátoru StartupYard s tím, že právě kvůli tomu akcelerátor existuje.

„Zrychlující se tempo technologických investic a rostoucí zájem ze strany investorů v regionu nabízí příležitost zorganizovat dva akcelerační programy v jednom roce – a to poprvé v naší pětileté historii,“ dodal.

Účast v programu bude zahrnovat přímou investici ve výši 810 tisíc korun, přes 13,5 miliónů korun formou výhod od korporátních sponzorů, tři měsíce mentoringu, seminářů a účast na konferenci Demo Day, který nabídne přístup k technologickým a investičním lídrům regionu.

Nadějné projekty StartupYardu
ClaimAir pomáhá cestujícím získat náhradu škody od leteckých společností, nedávno získal téměř 3,8 miliónů korun, aby mohl konkurovat v celé Evropě

SpeediFly chce usnadnit cestovatelům přístup ke komerčním letům díky mobilní aplikaci, získal přes 8 miliónů korun

Neuron Soundware z programu StartupYard 2016 získal prestižní ocenění a grant nadace Vodafone „Nápad roku”

Firma BudgetBakers prošla programem StartupYard v roce 2015. Jde o aplikaci na správu rozpočtu a osobních financí, která chce přímo konkurovat aplikaci Mint a dalším finančním aplikacím pro koncové uživatele. Firma BudgetBakers také letos získala investici přes 10,8 miliónů korun

Čtyři z devíti účastníků první kohorty roku 2016 již získali dodatečné investice v celkové výši 13,5 miliónů korun