Diskutujme o střetu mezi ochranou soukromí a bezpečností, vyzývá šéf FBI

Rozebraný iPhone - ilustrační foto

Rozebraný iPhone - ilustrační foto Zdroj: Reuters

Spor mezi americkými úřady a společností Apple o obsah zablokovaného telefonu iPhone jednoho z pachatelů loňského teroristického útoku v Kalifornii ukázal, že je ve Spojených státech nutné diskutovat o střetu mezi ochranou soukromí a zájmy národní bezpečnosti. Prohlásil to šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey.

K odblokování telefonu si FBI při odmítavém postoji Applu nakonec zaplatil profesionální hackery, tvrdí list The Washington Post.

Ministerstvo spravedlnosti od společnosti Apple požadovalo, aby poskytla program, který FBI umožní odblokovat telefon iPhone 5C. Ten vlastnil Syed Farook, který spolu s manželkou loni v prosinci v San Bernardinu postříleli 14 lidí a dalších 22 zranili. Oba při následné přestřelce s policií zahynuli. Telefon podle FBI obsahoval důkazy o napojení vraždící muslimské dvojice na organizaci Islámský stát (IS).

Apple, který iPhone 5C vyrábí, žádost odmítl. Ministerstvo spravedlnosti firmu vzápětí zažalovalo s odvoláním na zájmy národní bezpečnosti. Žalobu ale hned v březnu odvolalo, protože agenti FBI se dokázali k obsahu telefonu dostat i bez pomoci Applu. Firma zareagovala prohlášením, že žaloba nikdy neměla být podána, neboť mohla vytvořit nebezpečný precedens. Celý spor byl ostře sledován, protože mohl mít širší důsledky pro ochranu osobních údajů.

Pomůcka od třetí strany

Comey k odblokování telefonu bez dalšího upřesnění uvedl, že FBI zakoupil jistou „pomůcku od třetí strany“. Deník The Washington Post tvrdí, že úřad zaplatil profesionálním hackerům za hardware, který umožnil vyšetřovatelům se do telefonu dostat. Hackeři nejprve sdělili FBI, že objevili chybu v softwaru iPhone 5C. Poté vytvořili zařízení, které umožnilo FBI dešifrovat čtyřmístný přístupový kód telefonu. A to podle tvrzení listu bez toho, aby se spustilo bezpečnostní zajištění, které by po deseti chybných pokusech veškeré údaje v telefonu smazalo.

Comey řekl, že je rád, že spor takto skončil, protože prý vyvolával příliš emocí a nebyl konstruktivní. Žaloba v případu atentátu v kalifornském San Bernardinu byla namístě, ale nyní je třeba o této problematice vést dialog, zdůraznil. „Soudními procesy nemůžeme řešit takové vskutku důležité otázky, které se dotýkají našich hodnot kolem technologií, inovací, bezpečnosti a dalších věcí“ prohlásil podle agentury AP Comey během setkání se studenty práv ve Washingtonu.

Apple stejně jako další firmy z oblasti komunikačních technologií si je vědom, že když se FBI podaří proniknout do Farookova telefonu, dlouhodobý spor s úřady tím nekončí. Firma již dříve uvedla, že je připravena vést s vládou dialog o tom, kam až je možné zajít ve spolupráci při vyšetřování zločinů, při nichž policie potřebuje údaje zakódované v telefonech či dalších zařízeních.