Doména webu opencard patří pražskému radnímu

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Internetovou doménu pražské městské společnosti Operátor Opencard má na sebe napsanou radní Jan Vašíček. Podle sdružení Oživení jde o značně nestandardní postup. Radní se ale brání, že doménu na sebe nechal přepsat ještě před vznikem společnosti a dávno už měla být převedená na firmu.

Na stránkách Operátora najdou cestující informace ke kartě opencard. Dozvědí se, k čemu slouží, na jakém principu funguje, jak si ji zařídit i kolik stojí.

„Když se doména registrovala, tak ještě operátor nebyl založený. Byla zaregistrována v době, kdy se teprve vybral název společnosti, před schválením založení v zastupitelstvu hlavního města,“ sdělil Vašíček serveru E15.cz důvody, proč je doména psaná na soukromníka. Dodal, že už měsíc měla být přepsaná na Operátora. Proč se tak nestalo, zatím netuší.

Podle Martina Kameníka z Oživení je to ukázka, jak některé věci město řeší provizorně a na osobní rovině. „Je to neprofesionální přístup,“ poznamenal Kameník. Vlastníkem domény by podle něj měla být určitě společnost Operátor Opencard.

Upozornil, že ve chvíli, kdy by se v podzimních komunálních volbách například vyměnilo vedení města, by nová politická garnitura musela jít za nynějším radním a dohadovat se o převádění domény. „Je to úplně zbytečná záležitost,“ konstatoval Kameník.

Odebraná opencard

Radní Jan Vašíček měl původně projekt opencard na starosti, ale poté, co chtěl nechat vypracovat posudek k opencard firmou, která se zabývá topenářstvím a elektroinstalacemi, o projekt přišel. Radní pro projekt ustavili tým, jenž se zodpovídá přímo primátorovi. V současnosti je Vašíček pouze členem dozorčí rady Operátora.

Společnost Operátor Opencard magistrát založil kvůli správě problematického projektu opencard. Do společnosti vložil 100 milionů korun.

V současnosti Praha stále nemá dořešené, jak s projektem naloží. S firmou eMoneyServices, která vlastní autorská práva karty, se zatím nedohodla. Na magistrát se v současné době obrací mnoho firem, které nabízejí vlastní řešení.