Frank Underwood se vrátil v plné síle

Frank Underwood se vrátil v plné síle

Frank Underwood se vrátil v plné síle Zdroj: netflix

Netflix počátkem března vypustil do světa kompletní 4. sérii politického thrilleru Dům z karet. Mimořádného zážitku se dočkali i čeští diváci.

Třetí řada seriálu Dům z karet zanechala v divácích hořkou příchuť. Jednak skončila asi největším myslitelným „cliffhangerem“ (dějový zvrat, který diváka nutí netrpělivě čekat na další sérii), zároveň však série naznačovala mírný kvalitativní propad oproti prvním dvěma řadám. Jak se autoři se vším vypořádali, mohou zjistit i čeští diváci na videotéce Netflix. Ta celý seriál včetně nové série divákům nabízí od 4. března.

Návrat Franka Underwooda je díkybohu skvělý. Ve čtvrté řadě tvůrci napravili hlavní nedostatek té předchozí a po drobných tanečcích zase spojí mocenský konglomerát Franka a jeho ženy Claire.

Společně se pak postaví skutečně velké výzvě – jak z první dámy USA udělat zároveň viceprezidentku. Zároveň tím neohrozit Frankovu kandidaturu v nadcházejících volbách a pozvolna odvracet nepřízeň průzkumů, podle nichž roste popularita republikánského kandidáta.

Beau Willimon a jeho tým znovu splétají složitou politickou hru, v níž se mísí dokonalé strategické myšlení s vrcholně cynickým přístupem ke společnosti i konkrétním lidem. Charakter nyní již prezidenta Underwooda se od prvních epizod značně zkomplikoval, potemněl a pro mnohé ztratil na realističnosti. Ale přesnější je tvrzení, že ztratil veškeré skrupule, které diváci v sobě chtějí ještě mít, aby se z politiky nezbláznili. Zdali ale tyto skrupule v samotné politické realitě (nejen USA, ale třeba i naší) skutečně jsou, to už je úplně jiná otázka a seriál na ni nemůže odpovědět.

Proto je lepší sledovat složité mechanismy technologie moci, kterou seriál demaskuje navýsost skvěle. A je smutné, že se v dnešní době musí znovu opakovat, že ne vše, co politici říkají, musí být pravda. Mohou to říkat z nějakého vlastního motivu, který se ukáže až za mnoho měsíců. Jestli si čeští voliči z Domu z karet odnesou alespoň toto, snad to není málo.

Navíc i tentokrát samotná realita Frankovi připraví řadu komplikací, z nichž tou největší překvapivě není atentát spáchaný bývalým novinářem Lucasem Goodwinem. Goodwinův bývalý šéf Tom Hammerschmidt však přijde na možnost, jak pohřbít Underwoodovu kariéru nadobro. A tomu je třeba zabránit jakýmikoli prostředky. To už se však dostáváme k páté řadě, kterou Netflix plánuje na příští rok. Beau Willimon se na ní již nebude podílet, na postu hlavního tvůrce seriálu jej vystřídala ostřílená dvojice televizních pracovníků Melissa James Gibsonová a Frank Pugliese. Willimon nastavil laťku nejvýznamnějšího politického dramatu současnosti velmi vysoko. Snad seriál bude v nastaveném trendu pokračovat.

Dům z karet IV.
(drama, USA, 13 epizod)
Hlavní tvůrce: Beau Willimon
Hrají: Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly
Dostupné na Netflixu
Hodnocení: 90 %