Grand Tour, nový Top Gear, uvidí i čeští fanoušci motorismu

Moderátoři Top Gearu Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May se přesouvají z BBC na Amazon

Moderátoři Top Gearu Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May se přesouvají z BBC na Amazon Zdroj: foto profimedia.cz

Amazon
Nákladní Boeing 767 společnosti Amazon
Jeff Bezos, Amazon
4
Fotogalerie

Zásilková služba Amazon pokračuje ve své ofenzivě proti videoslužbě Netflix. Zatímco v současnosti je možné pořady sledovat jen ve vybraných zemích, situace by se měla změnit v průběhu prosince. Pomoci expanzi videoslužby Amazonu by měl především nový pořad The Grand Tour.

Dlouho očekávaná automobilová show The Grand Tour, ve které se představila trojice bývalých moderátorů populárního pořadu Top Gear, si svou premiéru úspěšně odbyla 18. listopadu. 

Oficiálně však pořad mohli vidět jen diváci ve Velké Británii, Spojených státech, Japonsku, Německu a Rakousku. Ještě před premiérou prvního dílu však šéf Amazonu Jeff Bezos uklidnil zbytek světa.  Na Twitteru oznámil, že se vysílání The Grand Tour rozšíří až do dvou set zemí celého světa.

Konkurenční služba Netflix, se kterým chce Amazon soupeřit, podle svých slov v současnosti působí ve více než 190 zemí. Pořady Netflixu nejsou dostupné například v KLDR, Sýrii nebo na Krymu. I přesto však službě trvalo několik let, než se rozšířila do globálních rozměrů. Poprvé se Netflix v Evropě objevil roku 2012 v anglofonních zemích a Skandinávii. Další rozšíření pak pokračovala každým rokem, po několika odložených termínech se Netflix objevil začátkem letošního ledna také v České republice.

Rozšíření videoslužeb Amazonu do celého světa však rozhodně není  samoúčelné. Jak uvádí Bloomberg.com, celý projekt si může klást za cíl dostat do povědomí diváků Amazon především jako velkého a populárního internetového obchodníka. Pořady jako právě The Grand Tour jsou pak pro celou firmu výbornou reklamou. Trojici v čele s Jeremy Clarksonem totiž zná minimálně 300 milionů pravidelných diváků pořadu Top Gear.

Rozšíření obsahu do všech zemí světa však podle nejmenovaných zdrojů z Amazonu předcházely dlouhé přípravy. Ty se týkaly především právní ochrany vlastní tvorby. Kromě ní ale Amazon nabízí, stejně jako Netflix, obsah třetích stran. Velký důraz dává Amazon také na službu Prime. Všichni tito prémioví uživatelé totiž mají k videoobsahu Amazonu volný přístup.

Pořad The Grand Tour, který má na starosti bývalý producent Top Gearu Andy Wilman, zatím sklízí mezi kritiky i diváky kladné ohlasy. Další díly se mají uživatelům zpřístupňovat v týdenních intervalech, potvrzené jsou zatím tři série pořadu. Na britské BBC se však zároveň objevuje také původní Top Gear, který však prošel radikálními změnami v realizačním týmu.