Internetový gigant Amazon začal nově používat českou doménu

Amazon

Amazon Zdroj: ctk

Sklad Amazonu
Amazon
Amazon
Amazon v současnosti intezivně testuje doručování zboží prostřednictvím leteckých dronů.
V Dobrovízi u Prahy otevřel Amazon v roce 2015 obří distribuční centrum.
39
Fotogalerie

Americký internetový gigant Amazon pokračuje v upevňování pozic na východ od Německa. Obchod začal v komunikaci se zákazníky používat první slovanský jazyk.

Největší světový e-shop Amazon začal ještě více nadbíhat českým zákazníkům. Při zadání domény Amazon.cz je dosud přesměroval na obecný celoevropský rozcestník. Nyní se však dostanou rovnou na stránky německé části obchodu. To samé platí i pro polský a maďarský web.

Novinkou je rovněž rozšíření jazykových mutací německého Amazonu. Vedle domácí němčiny, angličtiny, holandštiny a turečtiny komunikuje nově též v polštině.

„Předpokládáme, že díky této novince začne využívat širokého výběru milionů produktů napříč nejrůznějšími kategoriemi zboží a nízké ceny na Amazon.de větší počet zákazníků z Česka než dosud. Také proto došlo k přesměrování domény Amazon.cz na tyto stránky,“ uvedl mluvčí českého Amazonu Karel Taschner. Zda Američané chystají rovněž českou mutaci stránek, si Amazon zatím nechává pro sebe.

Faktem však je, že Amazon pro dodávky na východ od Německa může již více než rok využívat rovněž obří distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. To bylo původně spolu s novými sklady e-shopu v Polsku určené pro zásobování západní Evropy.   

Češi si z Amazonu můžou objednávat už několik let. Nedávno však internetový gigant přišel s tím, že u objednávek nad 39 eur z německé větvě e-shopu nebudou zákazníci z Česka platit poštovné. Vzápětí však řada lidí zjistila, že doprava zdarma se zdaleka netýká všeho zboží nad stanovenou cenu.    

Rozpaky vyvolal v Česku také osud plánů Amazonu na vybudování dalších nových skladů. Tentokrát však kvůli přístupu úřadů. Obstrukce brněnské radnice přiměly Američany k opuštění plánů na druhý distribuční sklad v tuzemsku. Z podobných důvodů to má nahnuté rovněž záměr na vybudování nového logistického centra pro vrácené zboží v Praze-Horních Počernicích.