Havaj loni přilákala rekordní počet turistů

Počet turistů na Havaji se loni zvýšil o 9,6 procenta na rekordních téměř osm milionů lidí. Rekordní byly i příjmy. Zájem o Havaj podpořil vyšší počet letů a příznivý vývoj směnných kurzů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Havajský turistický úřad.

Návštěvníci na ostrově podle předběžných údajů utratili loni rekordních 14,3 miliardy USD (271,7 miliardy Kč). Další nárůst turistů očekává úřad i letos, a to na 8,2 milionu.

Havaj je přední prázdninovou destinací pro turisty z USA, je však také oblíbeným místem japonských turistů. Z Japonska loni přiletělo na Havaj téměř 1,5 milionu turistů, o 17 procent více než před rokem.

Turistiku podle odborníků podpořily nové přímé lety z dalších oblastí USA, jako Phoenix a Las Vegas, a také více zahraničních letů, včetně letů z Austrálie, Jižní Koreje a Japonska, napsala agentura Reuters.

Na Havaji se narodil a strávil zde velkou část svého dětství současný americký prezident Barack Obama. Obamovi také tradičně tráví na Havaji poblíž Honolulu zimní dovolenou.