Havrlant s pomocí Křetínského a Tkáče kupuje Mall.cz a Heureku

Jakub Havrlant

Jakub Havrlant Zdroj: Michael Tomes, E15

Internetový byznysmen Jakub Havrlant je se skupinou Rockaway a krytím od miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče těsně před uzavřením své největší akvizice v podobě ikonického eshopu Mall.cz a návdavkem ještě největšího cenového srovnávače Heureka.cz. Obě firmy vlastní jihoafrický koncern Naspers. Transakce se bude počítat v miliardových řádech. Informaci o obchodu potvrdilo serveru E15.cz několik zdrojů. Žádná ze společností zatím transakci oficiálně nepotvrdila.

Nové přírůstky nebudou přímo součástí E-commerce Holdingu, která spadá pod Rockaway, ale zcela nové struktury.

Spolu s Mall.cz kupuje skupina se zdroji od miliardářů celý jeho mateřský Netretail Holding, včetně operací na Slovensku, v Maďarsku a dalších zemích. Z Rockaway se tak díky akvizici a E-Commerce Holdingu se stane uskupení s tržbami kolem 12 miliard korun. Podaří se mu tím v obratu překonat dosud největší tuzemský eshop Alza.cz.

Samotný E-Commerce Holding po loňském vstupu Křetínského a Tkáče zahájil mohutné tažení českým internetovým byznysem. Naposledy vstoupil do eshopu CZC.cz a sítě výdejních míst Uloženka. Akvizicí Mallu a Heureky si Rockaway s E-Commerce Holdingem získá nadvládu nad celou branží internetového nakupování i nad jeho infrastrukturou.

O chystaném prodeji informoval deník E15 již v červnu. Přestože Netretail Holding s Mall.cz v čele již v tržbách převýšil osm miliard korun, byla bolavým místem jednoho z největších českých e-shopů ziskovost.