HTC chystá otevření servisu v Brně, slibuje „adekvátní platy“

Viceprezident tchajwanské společnosti HTC Bruce Lee

Viceprezident tchajwanské společnosti HTC Bruce Lee Zdroj: ctk

Tchajwanská společnost HTC otevře v brněnském průmyslovém parku Černovická terasa své opravárenské centrum mobilů pro Evropu 15. června. Nabrala už prvních 200 zaměstnanců. V České republice chce společnost investovat stovky milionů dolarů.

Podle Michala Žižlavského z vládní agentury CzechInvest jde o jednu z nejrychlejších investic, která se do ČR dostala. První kontakty s tchajwanskou firmou začaly začátkem ledna. Jednání o místě, kde firma bude působit, trvala asi čtyři měsíce.

Stát HTC neposkytl žádné investiční pobídky. Podle Žižlavského firmě příchod do Brna ušetří náklady. Dosud měla společnost v Evropě jen obchodní zastoupení. V Brně bude mít první servisní centrum mimo Asii.

Práci získá až tisícovka lidí

Viceprezident společnost Bruce Lee uvedl, že firma chce být stabilním a kvalitním zaměstnavatelem, lidem chce nabídnout adekvátní finanční ohodnocení. Neřekl ale, na jak dlouho společnost investici v České republice plánuje. V následujících měsících centrum zaměstná 500 lidí, do budoucna by jich mohlo být tisíc a pracovníci se údajně budou podílet i na vývoji.

„Dohodli jsme se, že ihned poté, co bude projekt spuštěn, začneme hledat konkrétní spojení mezi firmou HTC a některou z krajských středních technických škol,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Spolupráci chce podle něj HTC navázat i se zdejšími univerzitami a Jihomoravským inovačním centrem.

Pro Brno jde o nejvýznamnější letošní investici. V minulosti do města přišla například společnost Wistron, která zaměstnala přes tisíc lidí, nebo Honeywell, který letos svoje působení na Černovické terase rozšířil.

Investoři z Tchajwanu
Největším tchajwanským investorem v Česku je společnost Foxconn, globální výrobce počítačů. Foxconn CZ, která byla založena jako regionální výrobní centrála skupiny Foxconn v Evropě, má závody v Pardubicích a Kutné Hoře a obchodní centrum v Praze. Foxconn v Česku zaměstnává asi pět tisíc lidí.
K dalším významným investorům patřila například společnost Asustek Computer, která v roce 2005 otevřela svůj výrobní závod v průmyslové zóně v Ostravě-Hrabové. Nyní závod patří do nadnárodní korporace Pegatron/Unihan se sídlem na Taiwanu, která je celosvětovým výrobcem a poskytovatelem služeb v oblasti IT. Předloni firma, která v té době zaměstnávala přes 800 lidí, oznámila propuštění, ukončení výroby set-top-boxů a LCD televizí a změnu orientace na servis.

Podle analytika psolečnosti Cyrrus Jiřího Šimary je Brno díky svému geografickému umístění a vynikajícímu zázemí v podobě kvalitních technických pracovníků ideální volbou pro firmy jako je HTC.

„Díky současnému ekonomickému oživení se dá očekávat, že investice HTC nebude v Brně ojedinělá. Zvláště když v průmyslových zónách jsou ještě volné kapacity,“ uvedl Šimara.

HTC je jedním z největších výrobců mobilních telefonů na světě. Tchajwanská firma se v prvním čtvrtletí vrátila k zisku a výsledky překonaly očekávání analytiků. Firmě pomohlo snížení nákladů a zaměření na přístroje ze střední části trhu, tedy ani levné ani příliš drahé. Čistý zisk činil 360 milionů tchajwanských dolarů (292 milionů korun).