I čas se chce líbit

Hodinky Armin Strom

Hodinky Armin Strom Zdroj: Archiv ZEN

Jedno tvrzení říká, že mužské zápěstí, které nezdobí hodinky, předznamenává nepříliš bystrého ducha. ZEN se zdržuje souhlasu s takovým odsudkem, kdoví jestli ho kdysi nerozšířil nějaký hodinář. Ale s čím ZEN určitě souhlasí, je, že kvalitní pánské hodinky jsou pravým (a mohou být klidně i jediným) šperkem muže.

Rolex Daytona: Výročí v platině

Značka s nejdokonalejší marketingovou strategií je Rolex. Ikonický model Rolex Daytona připomíná herce Paula Newmana, jehož jméno bude už navždy spojováno se závodem Daytona International Raceway na Floridě. Model Daytona letos slaví 50. výročí od svého vzniku 283 gramy platiny (přes devět troyských uncí) přetvořenými do pouzdra a tahu modelu Cosmograph Daytona Platinum, letošní novinky.

Hodinky RolexHodinky Rolex | Archiv ZENRolex Daytona

Výročí modelu Rolex Daytona oslavil i aukční dům Antiquorum speciální aukcí. Zajímavé je, že některé modely, byť s pouzdrem z ocele, byly vydraženy za mnohem vyšší cenu než zmíněný výroční model platinový. Jak je vidět, na materiálu příliš nezáleží. Podstatnější jsou unikátní detaily, třeba neobvyklý číselník nebo předchozí majitel – Kaddá­fího rolexky byly vydraženy za 128 500 švýcarských franků.

Když klasika, tak od „Pateka“

Jedna z nejobdivovanějších hodinářských firem Patek Philippe představila hned přes 40 nových modelů. Pokud zvážíme, jaké úsilí, náklady a kolik času je třeba vynaložit na vývoj jediného modelu, pak nezbývá než smeknout. Letošním pokračováním slavné řady Calatrava, jež je na světě už od roku 1932, je model Calatrava Ref. 5227 s novým strojkem 324 S C, skládajícím se z neuvěřitelných 213 součástek.

Hodinky Patek PhilippeHodinky Patek Philippe | Archiv ZENPatek Philippe Calatrava Ref. 5227

Jednou z nich je i zlatý rotor. Zlatý proto, že hmotnost tohoto kovu je zárukou produkce dostatku energie pro strojek s rezervou chodu na 48 hodin. Strojek můžete obdivovat přes spodní safírové víčko, ale jen tehdy, pokud velmi dobře skrytým tlačítkem na boku pouzdra odklopíte jeho zlaté víčko.

Armin Strom: Až na kost

Už 40 let sídlí ve švýcarském Bienne v nenápadném stavení manufaktura Armin Strom, která i přes svoje odhodlání neměnit vnější podobu modelů oslovuje milovníky hodinek na celém světě. Kouzlo modelů totiž spočívá v tom, co lze spatřit uvnitř.

Hodinky Armin StromHodinky Armin Strom | Archiv ZENArmin Strom

A to doslova, protože všechny její modely jsou skeletované – zůstane jen to nejpodstatnější a je jimi vidět skrz naskrz. Letošní novinka, řada Armin Strom Gravity Collection, obsahuje modely věnované jednotlivým elementům – Air, Earth, Water a Fire.

Chopard: Šťastný sport

Před dvaceti let dostala Carolina Scheufele, spolumajitelka rodinné švýcarské hodinářské firmy Chopard, „šťastný“ nápad. Výsledkem je model Happy Sport, myšlenka zhmotněná do podoby sedmi diamantů, pohybujících se „tajemně“ či „záhadně“ po číselníku bez ohledu na rotaci ruček.

Hodinky ChopardHodinky Chopard | Archiv ZENChopard Happy Sport Medium Automatic

Letos společnost Chopard ono tajemství, jež spočívá ve dvojitém a dokonale vybroušeném sklíčku, prostřednictvím modelu Happy Sport Medium Automatic představila v klasickém stylu: kulaté pouzdro, římské číslování, giloší (tedy jemným vroubkováním) zdobený číselník, diamanty a pochopitelně mechanický strojek, který obstarává indikaci hodin, minut, sekund a data.

Rado HyperChrome: Tvrdý servis

Legendární švýcarská značka hodinek přichází na trh s novou kolekcí 32 modelů luxusních hodinek HyperChrome. Po odmlce se také vrací na kurty se třemi speciálními sportovními modely této řady s tenisovou tematikou. Každý ze tří modelů má barvu symbolizující jeden z grandslamových povrchů: oranžový antuku Roland Garros, zelený wimbledonskou trávu a modrý Flushing Meadows na US open a Australian Open v Melbourne Parku.

Hodinky RadoHodinky Rado | Archiv ZENRado HyperChrome

Využitím hi-tech keramiky Ceramos se hodinky stávají ultra lehké, hypoalergenní a nepoškrábatelné, což ocení každý sportovec. Dámským zápěstím tato řada nabídne také zmenšené elegantní modely zdobené diamanty na lunetě nebo číselníku. Všechny hodinky jsou k dostání v Klenotnictví Dušák. Vybrat si můžete mezi quartzovým nebo automatickým strojkem.

Tissot Luxury Automatic: 160 let, 160 zemí

Luxusní automaty Tissot působí majestátně a na nic si nehrají. Jejich design stojí na čistotě barev a rafinovaném provedení, maximální nároky jsou kladeny i na výdrž a přesnost. Tissot Luxury Automatic v nich obstojí, vydrží běžet až 80 hodin – bez toho, abyste je nosili či natahovali.

Hodinky TissotHodinky Tissot | Archiv ZENTissot Luxury Automatic