Indický Bajaj je princem láce

Litr paliva na 35 kilometrů – tolik by mělo stačit novému úspornému vozu, který představila indická společnost Bajaj Auto. S vozem, jehož maximální rychlost je 70 kilometrů za hodinu, chce firma konkurovat nejlevnějšímu autu Tata Nano. Model RE60 je prvním čtyřkolovým vozidlem, které Bajaj vyrobila. Firma je dosud známá hlavně výrobou skútrů a tuk-tuků, což jsou motorové tříkolky (v Asii velmi často obtěžkané mnohonásobně vyšším počtem cestujících, než pro jaký jsou určené).

Bajaj Auto, která je zároveň největším výrobcem tříkolových dopravních prostředků na světě, se pochlubila, že její auto má nízkou spotřebu paliva i nízké emise oxidu uhličitého.

Automobil připomínající spíše čtyřkolovou tříkolku pohání motor o objemu pouhých 200 kubických centimetrů. Tomu však stačí litr paliva na 35 kilometrů a vyprodukuje 60 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Když řidič čtyřsedadlového vozidla na rovině sešlápne plyn k podlaze (a nepoveze dalších třináct pasažérů), tachometr se vyšplhá k 70 kilometrů v hodině.

Auto se má začít prodávat v průběhu tothoto roku, cenu však firma zatím nezveřejnila. Podle společnosti má o nový vůz zájem také francouzský Renault a japonský Nissan. V těchto dnech se rozhoduje o spolupráci, v rámci které by Bajaj vyráběl modifikace vozu RE60 pro obě renomované automobilky.