Ingenuity na Marsu vzlétla potřetí, urazila 100 metrů. Miniaturní vrtulník se vznese ještě dvakrát

Ingenuity

Ingenuity Zdroj: profimedia.cz

Na Mars v současné době směřuje vrtulník Ingenuity
Dron Ingenuity se chystá na svůj první let na Marsu
3
Fotogalerie

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA o víkendu úspěšně zvládl i třetí, náročnější let v atmosféře Marsu. Vystoupal sice jen do stejné pětimetrové výše jako při druhém letu ve čtvrtek, ale letěl větší rychlostí, dál a déle. Počítá se ještě se dvěma dalšími lety, informovala na svém webu Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA na starosti mimo jiné program robotického vozítka Perseverance včetně testování Ingenuity.

Helikoptéra o velikosti malého dronu přistála na Marsu 18. února uschovaná v útrobách Perseverance. V neděli při letovém testu urazila vzdálenost asi 50 metrů, vrátila se a přistála na původním místě. Let trval 80 vteřin a stroj vyvinul rychlost 7,2 kilometru za hodiny. Tak rychle Ingenuity neletěla ani při testech na Zemi, sdělila JPL. Rover Perserverance let zachytil kamerou, z jejíhož zorného pole se stroj na chvíli ztratil, než se vrátil k přistání.

Při prvním letu se vrtulník minulý týden v pondělí jen chvíli vznášel v třímetrové výšce. Při druhém letu o tři dny později vzlétl do pěti metrů, chvíli setrval na místě, provedl mírný pětistupňový náklon a dva metry popoletěl stranou. Následně aparát provedl několik otoček a natočil kamerou okolí. Celý manévr trval přibližně 52 vteřin.

Neděle byla jednadvacátým z třiceti marsovských dnů (31 pozemských dnů) určených jako takzvané okno pro letové testy Ingenuity.

Tým programu Ingenuity doufá, že vrtulník poletí ještě dvakrát, než se letové okno začátkem května zavře. A tyto dva poslední lety budou pravděpodobně „opravdu dobrodružné“, prohlásila podle serveru Space.com vedoucí tohoto projektu MiMi Aungová.

O dalším letovém okně se již nejedná, protože automatický výzkumný rover Perseverance se musí brzy soustředit na svoji vlastní vědeckou misi. Ta má dva hlavní úkoly: pátrat po známkách možného někdejšího života na Marsu v oblasti kráteru Jezero, kde kdysi dávno bylo jezero a delta řeky, a sbírat vzorky, které mají být dopraveny na Zemi.