Vrtulník Ingenuity zvládl téměř minutový let na Marsu. Každá sekunda pomáhá výzkumu

Dron Ingenuity se chystá na svůj první let na Marsu

Dron Ingenuity se chystá na svůj první let na Marsu Zdroj: NASA

Výzkumná helikoptéra Ingenuity má za sebou úspěšný vzlet na povrchu Marsu
Tentokrát vrtulník vystoupal do výšky kolem pěti metrů a oproti první misi také více manévroval.
Malý výzkumný vrtulník Ingenuity, který je schopen létat na planetě Mars, má za sebou už druhu úspěšnou misi.
Dnešek je devatenáctým z třiceti marťanských dnů určených jako takzvané okno pro letové testy Ingenuity.
Hlavní projektový inženýr NASA  Bob Balaramho hodnotí misi jako úspěšnou.
6
Fotogalerie

Malý výzkumný vrtulník Ingenuity, který je schopen létat na planetě Mars, má za sebou už druhu úspěšnou misi. Tentokrát vystoupal do výšky kolem pěti metrů a oproti první misi také více manévroval. Celkově ve vzduchu setrval 52 sekund, oznámila Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA na starosti program robotického vozítka Perseverance včetně vrtulníku Ingenuity.

Hlavní projektový inženýr NASA Bob Balaramho hodnotí misi jako úspěšnou. „Let splnil očekávání a naše předchozí počítačové modelování bylo přesné. Máme za sebou dva lety na Marsu, což znamená, že tento měsíc je Ingenuity stále ještě co učit,“ sdělil Balaramho.

Vrtulník se během letu posouval do stran i otáčel, aby jeho kamera mohla pořizovat snímky z různých úhlů. Černobílou navigační kamerou se stroji také podařilo vyfotit povrch planety. To ale nebyl hlavní účel mise. Každá sekunda ve vzduchu totiž poskytuje velké množství dat pro porovnávání s modelováním, simulacemi a testy prováděnými na Zemi. A NASA navíc získává své první praktické zkušenosti s dálkovým ovládáním rotorového letadla na rudé planetě.

Vrtulník se poprvé vznesl v pondělí, ale jen nakrátko a do výšky tří metrů. Na Marsu přistál 18. února uschovaný v útrobách vozítka Perseverance. Má ale samostatný program. Není vybaven žádnými vědeckými přístroji, jeho jediným úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.

Druhý let vrtulníku Ingenuity

Dnešek je devatenáctým z třiceti marťanských dnů určených jako takzvané okno pro letové testy Ingenuity. Ingenuity je velice lehký stroj, má hmotnost pouhých 1,8 kilogramu. Jeho rotory vyrobené z karbonových vláken se točí proti sobě a ke vzletu v řídké atmosféře rudé planety musejí vyvinout rychlost 2400 otáček za minutu. To je podstatně víc, než potřebují k létání helikoptéry na Zemi.