J&T koupila třetinový podíl ve firmě, která vyvinula Lítačku

Lítačka

Lítačka Zdroj: ctk

Finanční skupina J&T koupila třetinu společnosti XT-Card, která pro Prahu vyvinula novou kartu na městskou hromadnou dopravu Lítačka. XT-Card zakázku na Lítačku, která má nahradit problematickou opencard, získala v poptávkovém řízení, tedy bez soutěže.

Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál (ČRo), kterému to potvrdili mluvčí magistrátu Vít Hofman i mluvčí J&T Monika Veselá. ČRo s odkazem na své informace uvedl, že obchod byl dojednán před tím, než primátorka Adriana Krnáčová (ANO) koncem ledna vznik Lítačky oznámila. „Považujeme za pozitivní, že majetková struktura XT-Card není svázána žádnou off-shore strukturou,“ řekl ČRo Hofman, a ocenil tak, že podíl ve firmě nezískal neprůhledný vlastník z daňového ráje.

Podle Veselé je vstup J&T do XT-Card logický a finanční skupina o něm uvažovala dlouho. „Nabízí se mnoho synergií s dosavadními aktivitami skupiny a blízkých společnosti,“ citoval mluvčí Radiožurnál.

Finanční skupina transakcí podle ČRo získala přistup k Lítačce a také k zákaznické kartě Českých drah a plzeňské tramvajence. Radiožurnál uvedl, že karty lze napojit na komerční služby, jako jsou banky a slevové programy. Lítačku by podobně jako končící opencard mohlo využívat víc než milion lidí.

Lítačka bude k dostání od března

Vydávání Lítačky Praha spustí od 1. března. Lidé kartu dostanou po vypršení platnosti jejich opencard, zakoupené kupony z nich na Lítačku cestujícím Praha převede.

Lítačku bude spravovat městská firma Operátor ICT. Její šéf Václav Strnad ani Krnáčová při čtvrtečním jednání neuvedli náklady Lítačky, na které se ptali pražští zastupitelé. Oznámili jen cenu softwaru asi 1,5 milionu korun.

Podle vlastníka opencard, firmy eMoneyService (EMS), se hlavní město při zavádění Lítačky dopustilo porušování licenčních smluv a zneužití know-how. Firma proto na Prahu podala žalobu.