Japonský výrobce Sony si nechal patentovat „chytrou paruku“

Sony

Sony Zdroj: ctk

Paruku, která bude schopná změřit krevní tlak, tep či teplotu nebo třeba měnit slajdy během firemní prezentace, si nechal patentovat japonský výrobce elektroniky Sony. Zařízení, které v dokumentu nese název SmartWig, prý může pomoci například i s navigací. Přihlášku firma podala k americkému Úřadu pro patenty a ochranné známky (USPTO).

Mnoho firem vnímá technologie, které lze nosit na těle, jako klíčovou oblast růstu. Nositelná technologická zařízení už představil například americký Google nebo jihokorejský Samsung. Mezi lídry v tomto segmentu se teď snaží dostat i Sony.

Japonská společnost uvedla, že paruka bude schopna zpracovávat data a bezdrátově komunikovat s jiným externím počítačovým zařízením. Vyrábět by se prý mohla z koňských žíní, lidských vlasů, vlny, peří, srsti jaka, buvola, nebo z jakéhokoli druhu syntetického materiálu. Část paruky by pak přinejmenším do určité míry zakrývala snímače a další technologické náležitosti.

Sony tvrdí, že zařízení má potenciál k tomu stát se „velmi populární“, protože by se mohlo používat jako „technicky inteligentní předmět a módní záležitost zároveňů. Využívat řadu funkcí v paruce by prý mohli obzvláště lidé bez vlasů, „kteří běžně nosí paruky v každodenním životě“. Využití by ale prý mohla najít rovněž u filmu.

„Přístroje vhodné k nošení na těle budou v příštích dvou letech jednou z velkých oblastí růstu,“ řekl analytik Andrew Milroy z poradenské společnosti Frost & Sullivan.