Jen pro bohaté a vzdělané. Uber a Airbnb lákají lidi s vyššími příjmy

Uber

Uber Zdroj: Stepan Bruner, E15

Služby takzvané sdílené ekonomiky jsou především pro vzdělané lidi, kteří vydělávají nadprůměrné peníze. S takovým závěrem přišla studie Pew Research Center, která v USA posuzovala uživatele alternativní taxislužby Uber a poskytovatele ubytování Airbnb.

Člověk, který vydělává ročně více než 75 tisíc dolarů ročně (podle studie nadprůměr), si daleko častěji objedná taxík od Uberu nebo zajistí ubytování přes Airbnb než člověk s příjmy pod 30 tisíc dolarů, zjistila studie.

Američané s nízkými příjmy mezi fanoušky Uberu nebo Airbnb nepatří. Jen desetina těchto lidí využila Uber, celá polovina z nich o této službě ani neví. Airbnb je dokonce ještě větší neznámá - celkem 69 procent dotázaných o službě nikdy neslyšelo, využila ji čtyři procenta z nich.

Podíl uživatelů Uberu a Airbnb podle příjmů (roční plat v dolarech)Podíl uživatelů Uberu a Airbnb podle příjmů (v dolarech za rok)Podíl uživatelů Uberu a Airbnb podle příjmů (v dolarech za rok)|Repro qz.comčerveně - uživatelé Uber, modře - uživatelé Airbnb

Podle Pew Research Center je logické, že sdílená ekonomika je především pro lidi s vyššími příjmy, kteří mají finance na cestování a nejnovější technologie. „Lidé s méně penězi jsou méně ochotní utrácet za dosud nepříliš známou technologii,“ komentoval výzkum analytik Aaron Smith.

Podíl uživatelů Uberu a Airbnb podle vzdělání (střední škola, vysoká škola, univerzita)Podíl uživatelů Uberu a Airbnb podle vzdělání (střední škola, vysoká škola, univerzita)Podíl uživatelů Uberu a Airbnb podle vzdělání (střední škola, vysoká škola, univerzita)|Repro qz.comčerveně - uživatelé Uber, modře - uživatelé Airbnb

Airbnb: Praha je hit
Přes zprostředkovatele ubytování Airbnb už v Česku nabízí přenocování více než deset tisíc lidí, kteří ubytovali 362 tisíc hostů, vyplývá z údajů Airbnb. Praha pak patří mezi nejpopulárnější evropské destinace cestovatelů využívajících sdílení bytů.
V Česku loni našli přes Airbnb ubytování lidé ze 145 zemí světa. Většina z nich přijela z Německa, následovaly Francie a Velká Británie. Celkem Evropané loni tvořili 66 procent hostů. Praha pak patří mezi nejpopulárnější evropské destinace. Nejčastěji lidé přes Airbnb cestují do Londýna, následuje Paříž a česká metropole se přetahuje o třetí až páté místo s Římem a Barcelonou.
„V našem průzkumu pětina lidí uvedla, že by do Prahy vůbec nejeli nebo by tu strávili méně času, pokud by necestovali přes Airbnb,“ uvedl pro E15.cz ředitel Airbnb pro východní Evropu Andrew Verbitsky. Další pak peníze, které ušetřili na ubytování, během své cesty utratili, dodal.