Kartou platí v českých e-shopech jen šest procent zákazníků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

I když si Češi pomalu zvykají platit při nákupech na internetu kartou, nejrozšířenější metodou úhrady zboží zůstává nadále dobírka. Uvádí to společnost Shoptet, která se specializuje na pronájem e-shopových řešení. Podle ní jsou přitom on-line transakce kartou v Česku bezpečnější než v zahraničí.

Ze statistiky Shoptetu vyplývá, že dobírku volí při nákupech v internetových obchodech 36 procent zákazníků. S odstupem čtyř procentních bodů následuje platba bankovním převodem a přibližně čtvrtina lidí hradí zboží při osobním převzetí. Možnost platby kartou on-line využívá pouze šest procent zákazníků.

Obava nakupujících pramení z neznalosti celého procesu, a také ze zpráv o odcizení informací o platebních kartách ze zahraničních obchodů, tvrdí společnost Shoptet. Podle ní je přitom bezpečnost on-line plateb v českých e-shopech vyšší než v zahraničí. Důvodem je rozšíření technologie 3D Secure, která brání tomu, aby obchodník získal přístup k informacím o platebních kartách nakupujících.

Přetrvávající obliba dobírek je podle Shoptetu důsledkem obavy českých zákazníků, zda předem zaplacené zboží opravdu dorazí. Jak ale upozorňuje ředitel firmy Miroslav Uďan, ani platba při převzetí nemusí být zcela bez rizika. „Lidé zaplatí poště nebo přepravci ještě před tím, než balíček otevřou. Takže ta pomyslná jistota, že došlo požadované zboží v pořádku, vlastně chybí,“ poukazuje Uďan.

Firma Shoptet se specializuje na pronájem e-shopových řešení. Ve svém portfoliu má přes 6500 internetových obchodů, což podle tvrzení společnosti zahrnuje více než pětinu komerčních řešení na českém trhu. Shoptet založili v roce 2009 Miroslav Uďan a Tomáš Krejčí. Loni na podzim koupil většinový podíl ve firmě bývalý spolumajitel a zakladatel portálu Centrum.cz Ondřej Tomek.