Kde znějí koledy a voní svařené víno

Adventní víkendy jsou plné překvapení. Vánoční atmosférou ožívají staré roubenky, hrady, zámky i náměstí.

Kdo chce prožít atmosféru zimních svátků podobnou té z obrázků Josefa Lady, měl by vyrazit na Hlinecko. Mezi roubenkami ve skanzenu na Veselém Kopci bude živo. V sobotu 3. prosince tu začíná výstava Vánoce na Veselém Kopci aneb Od Martina do Tří králů. Chybět nebude mikulášská pochůzka, koledy a předvánoční jarmark.

Kdo se sem vypraví na výlet, nebude litovat. Dozví se, jak vypadala martinská hostina, co je to vrkoč pro královnu dlouhé noci, jaké dárky nacházely děti v mikulášské nadílce, nebo pod vánočním stromečkem. „Návštěvníky možná překvapí, že tradice vánočního stromku se na český venkov dostala až koncem devatenáctého století. A pokud jde o dárky, tím jediným a hlavním byla dlouhou dobu štědrovečerní večeře. Nic jiného,“ říká Ilona Vojancová, vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina.

Porovnání dnešního štědrovečerního stolu s tím, který znali naši předci, také stojí za to.

Večeře bez masa

„Je to skoro k neuvěření, ale až do začátku první světové války nenajdeme ve štědrovečerním jídelníčku maso. Většinu pokrmů připravovali lidé z kynutého těsta, hub nebo luštěnin. Specialitou byly také omáčky ze sušeného ovoce. Ty se jedly studené a přikusovala se k nim vánočka,“ vypráví Vojancová. Jinak vypadalo i cukroví, nejvíc se pekly preclíky z kynutého těsta.

Kromě prohlídky starých chalup a světniček bude ve skanzenu připraven i doprovodný program. „Tuto sobotu zahájíme koledováním s Pouličníky z Tábora, v neděli od půl jedenácté do půl čtvrté chystáme Mikulášskou obchůzku s rozdáváním dárečků malým návštěvníkům, v sobotu 10. prosince u nás bude staročeská zabijačka a koledování,“ doplňuje Vojancová.

Celou akci ukončí 11. prosince Předvánoční jarmark. Od devíti do tří odpoledne se na něm představí šikovní lidoví řemeslníci, kteří tu budou vyrábět třeba vánoční ozdoby ze slámy, z korálků nebo z tradičního pečiva.

Kdy by to měl na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů přeci jenom trochu z ruky, nemusí zoufat. Atmosféru blížících se Vánoc si lidé mohou vychutnat i jinde. Třeba v Chrudimi, Hlinsku, na zámku v Litomyšli zase pořádají Barborkovou slavnost. Program tam doplní promítání pohádek, koncert, divadlo, dílny pro děti, opékání ryb na nádvoří a další zábava. Živo bude i na Svojanově. O nadcházejících víkendech bude hrad vánočně nazdobený.

KAM O VÍKENDECH

Skanzen Veselý Kopec

Vánoční výstava (od 3. do 11. 12.)
Mikulášská obchůzka (4. 12.)
Předvánoční jarmark (11. 12.)

Betlém Hlinsko

výstava Betlém výroční (od 13. do 31. 12.)

Hrad Svojanov

Hradní advent - prohlídky s vánoční výzdobou, výstava betlémů (do 11. 12.)

Zámek Slatiňany

vánoční jarmark (18. 12.)

Zámek Nasavrky

Nedělní adventní koncerty

Zámek Litomyšl

Barborky na zámku (3. 12.)

Zámek Lanškroun

Adventní trhy a koncerty.