Kickstarter vybral už miliardu dolarů, pomohl vzniku mnoha projektů

Kickstarter (ilustrační foto)

Kickstarter (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Kickstarter, nejúspěšnější služba, která sdružuje projekty financované pomocí tzv. crowdfundingu, oslavila významný mezník. Přispěvatelé totiž projektům na Kickstarteru poslali už miliardu dolarů.

Autoři zajímavých projektů mohou na Kickstarter přihlásit prakticky jakýkoli nápad, který má šanci na uplatnění. Nejslavnější jsou ale pochopitelně projekty týkající se technologií a těm také patří první dvě příčky v žebříčku nejvíce podporovaných projektů. Tím zcela nejúspěšnějším jsou chytré hodinky Pebble. Tvůrci nápadu k rozjetí výroby potřebovali získat od podporovatelů 100 tisíc dolarů, zájem byl ale obrovský a získali 10 milionů! V květnu 2012 projekt hodinek Pebble dosáhl požadované hranice, dnes se hodinky prodávají ve velkém a připravena je druhá verze.

Chytré hodinky Pebble.Chytré hodinky Pebble. | getpebble.comChytré hodinky Pebble, které vznikly díky crowdfundingu na Kickstarteru

Neméně úspěšný je rovněž projekt herní konzole OUYA, který získal 8,5 milionu dolarů a z dalších slavných technologických hraček můžeme připomenout Oculus Rift.

Velmi úspěšní jsou na Kickstarteru také tvůrci filmů a hudby, designéři a vývojáři her. Právě hra je na Kickstarteru nejúspěšnějším českým projektem, konkrétně jde o titul Kingdom Come: Deliverance od Warhorse Studios. Získala již přes milion liber.

Kickstarter ke svému aktuálnímu jubileu připravil infografiku, ze které se dozvíme například to, že příspěvky na projekty Kickstarteru pochází z 224 zemí, z České republiky přispělo přes osm a půl tisíce lidí a celkem už na nové projekty přispěli přes milion dolarů. Je zajímavé, že kdo přispěje jednou, zpravidla se na Kickstarter vrátí podpořit i jiný projekt – 62 procent z doposud vybraných peněz pochází od uživatelů, kteří přispěli více než jednou.

Kickstartery v Česku
Služby pro crowdfunding vznikají i u nás. Mezi nejznámější patří HitHit.cz a Startovač.cz.

Článek vyšel na webu Živě.cz

Crowdfunding pomáhá už i vědcům