Kouřim byla plná starých škodovek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Nosek Josef

Na devátý ročník srazu starých škodovek Hundertgang 2011 se dnes do Kouřimi na Kolínsku sjelo 63 automobilů z České republiky a ze Slovenska. K vidění byly modely Škoda 1000, 100, 110r a 120 typu užovka do roku výroby 1982. Sraz se nesl v duchu starých pověstí českých, uvedl pořadatel akce Jiří Najman z Hundertgang Poděbrady. Některé vozy, oblečení posádek, ale i úkoly tak měly historický nádech.

Mezi automobily převažovaly zejména modely Škoda 100, Škoda 110 a Škoda 110r. Za nejzajímavější automobil srazu organizátor označil roadster, tedy závodní automobil Škoda 1100 GT, který nemá střechu a je dvoumístný. Mezi vozy byly i rarity, tedy malosériová auta. Takové škodovky se po renovaci dají koupit za 300 tisíc korun. Obyčejnou starou škodovku je ale možné mít už za dva tisíce korun. To je podle nadšenců cena šrotu. „Většinou se ceny pohybují kolem 150 tisíc korun,“ uvedl Najman.

Na sraz veteránů se letos kvůli dešti nepřišlo podívat příliš diváků. „Počasí nás velmi nemile zaskočilo, celkem se dívalo tak 300 lidí včetně samotných účastníků,“ uvedl Najman. Kvůli nepříznivému počasí nedorazily do Kouřimi posádky z dalších koutů Evropy.

Kromě etapové orientační soutěže čekala na účastníky srazu třeba i jízda zručnosti nebo volba nejhezčího vozu v každé kategorii. „Závod se nejel čas, některé modely jsou starší a nemusely by soutěž přežít,“ poznamenal Najman.