Kusturica se po finanční kontrole vzdal funkce ředitele rezervace

Režisér Emir Kusturica

Režisér Emir Kusturica Zdroj: Profimedia.cz

Známý srbský režisér Emir Kusturica se vzdal kvůli problémovému účetnictví funkce ředitele přírodního parku Mokra Gora. Umělec, který v Mokré Goře žije ve folklórní vesnici Drvograd, jejíž stavbu financoval, se ocitl na černé listině srbského nejvyššího kontrolora. Ten našel nesrovnalosti v mnoha případech čerpání financí ze státního rozpočtu v roce 2011. Filmař dal nejevo, že je postupem kontrolních úřadů pobouřen.

Režisér tragikomických snímků z balkánského prostředí se zařadil mezi plejádu starostů a ambasadorů, u kterých úřad vrchního srbského kontrolora Radoslava Sretenoviče odhalil přestupky a vznesl četná obvinění. Kusturica mimo jiné čelí obvinění z hospodářských přečinů, napsal server Radiosarajevo.ba.

„Nelíbí se mi podílet se na veřejném životě, kde se 'provozní chyby' bez předchozího doložení přestupku či zneužití pravomocí označují za ostudné chování… Rozhodl jsem se, že nechci být součástí takového veřejného života, a tak jsem okamžitě rezignoval,“ citovala Kusturicu média.

Podle serveru BalkanInsight.com Kusturica už do budoucna nechce prosit srbské úřady, aby mu finančně vypomáhaly s organizací jeho filmového festivalu Kustendorff Film and Music Festival, který v přírodním parku Mokra Gora pořádá. Vzdal se také funkce předsedy srbského Svazu lyžařů.