Lidé zdobí vydlabané dýně

Strašidla z vydlabaných dýní a další ozdoby zdobí v obcích na Přerovsku. Chystají se tak oslavit podzimní čas.

Veselíčko zakládá tradici Podzimních slavností

Zatímco na některých místech se již dýňobraní či Hallo dýň konají několik let, například ve Veselíčku chtějí letos novodobou tradici Podzimních slavností teprve založit.

Veselíčkem 28. října projede slavnostní podzimní povoz. „Děti půjdou za nazdobeným vozem, na němž bude podzimní král. Děti budou mít kostýmy, chybět nebudou dýně, barevné listí, připravíme i ochutnávku buchet a dospělí si mohou pochutnat na svařeném vínu,“ uvedla jedna z pořadatelek akce Marie Šuláková. Akce se koná prvním rokem a měla by stát počátkem nové tradice. Je určena všem milovníkům tohoto ročního období.

„Do vesnice se přistěhovala řada mladých rodin s dětmi, které mají zájem něco dělat. Každá novinka se tak setkává s velkým ohlasem. Už teď třeba přemýšlíme o vánočním jarmarku,“ doplnila Šuláková. Obec Čechy na Přerovsku chystá soutěž o nejhezčí rozsvícenou dýni

Svátek strašidel zhotovených z dýní mohou zájemci navštívit i v parku u statku v Čechách na Přerovsku. Loni se tam akce konala poprvé, letos ji organizátoři doplní o stezku odvahy a soutěže pro děti. „Loni byl velký zájem. Lidé se mohou zapojit například do soutěže o nejhezčí rozsvícenou dýni,“ uvedla pracovnice obecního úřadu Eva Pechová.

Osek nad Bečvou připravuje průvod dětí v maskách

Průvod dětí v maskách se 27. října vydá i obcí Osek nad Bečvou. Děti vyrobí strašidla z vydlabaných dýní, ale i další výrobky z této plodiny. „Je to už třetím rokem, lidem ve vesnici se akce velmi líbí. Přihlásili jsme se tak k Halloweenu,“ uvedla pracovnice školy.