Lotyš vyvtváří úchvatné miniatury všednodenních věcí

sekyra na špalku – jedna z miniatur Dmitrije Ochotského

sekyra na špalku – jedna z miniatur Dmitrije Ochotského Zdroj: Profimedia.cz

Miniatury Dmitrije Ochotského
Miniatury Dmitrije Ochotského
Miniatury Dmitrije Ochotského
Miniatury Dmitrije Ochotského
Dmitrij Ochotskij se svým miniaturním světem
6
Fotogalerie
Člověk zaváhá, má-li Lotyše Dmitrije Ochotského nazvat modelářem nebo umělcem, když si prohlíží jeho dokonale propracované miniatury předmětů všednodenní potřeby. Vytváří je z rozbitých věcí a odpadků a vždy se snaží, aby plnily funkci, kterou mají i ve své běžné podobě.

Drobné nůžky stříhají papír, malý svěráček udrží mezi čelistmi sirku, která demonstruje jeho titěrnost.

Dmitrij Ochotskij má samozřejmě k dispozici potřebné nářadí, které také speciálně upravuje. Rozhodující jsou ale jeho šikovné ruce, které tvrobou zaměstnával už do dětství. Jeho oblíbeným materiálem je dřevo. K výrobě miniatur ovšem využívá všechno, čeho se lidé zbaví: šrouby, hřebíky, plechovky, elektronické komponenty, dřívka od nanuků…

„Je těžké si vzpomenout, co jsem vytvořil jako první,“ říká tvůrce zmenšenin, „ale myslím, že to byla pětinová zmenšenina kytary.“ Samozřejmě vyluzovala hudbu.

Ochotského modely vznikají souběžně; při práci na jednom už přemýšlí o další miniatuře, a když je postup jasný, začne s novou realizací. Rozhodně však nemá problémy s dokončením započaté práce. Otec dvou malých dcer přiznává, že se mu někdy snaží pomoci – tehdy ale jen velmi těžko výrazněji pokročí v práci.

„Všechny mé výtvory jsou exkluzivní a provedené bez kopií,“ uzavírá Dmitrij Ochotskij.