Máte podnikatelský či tvůrčí plán? Vyberte na něj peníze na webu

Kickstarter

Kickstarter Zdroj: Kickstarter

Umělci, vynálezci, ale třeba i začínající podnikatelé či tvůrci počítačových her ve Spojených státech stále častěji hledají peníze pro své projekty na internetu. Zřejmě nejčastěji k tomu využívají služeb serveru Kickstarter, kde se na různé záměry již vybraly stovky milionů dolarů. Peníze na svou sochu se tu nyní pokouší sehnat například i česká sochařka žijící v New Yorku.

Kickstarter zahájil činnost na konci dubna. Za více než tři roky lidé jeho prostřednictvím hledali podporu více než 70 tisíc projektů. Některé stránky nicméně museli provozovatelé zrušit, protože u nich bylo podezření, že jde o podvod.

Úspěšných záměrů dosud bylo skoro 30 tisíc, úspěšnost tak činí téměř 44 procent. Tyto projekty získaly 301 milionů dolarů, přičemž u 11 z nich vybraná částka přesáhla milion dolarů.

Mezi nejúspěšnější projekty patří chytré hodinky Pebble, na něž se vybralo přes deset milionů dolarů, či projekt konzoly pro hraní videoher OUYA se zhruba 8,5 milionu dolarů. Samotným videohrám se na Kickstaretu obecně daří, v první desítce nejúspěšnějších projektů převládají.

Chytré hodinky PebbleChytré hodinky Pebble | KickstarterChytré hodinky Pebble

Na Kickstarteru se daří i umělcům

Na Kickstarteru ale shánějí peníze i hudebníci či filmaři. Server WebProNews například nedávno informoval, že na severu se daří záměrům na tvorbu animovaných filmů. Často se tam obracejí tvůrci dokumentů. Známý je případ zpěvačky Amandy Palmerové, jež původně na novou desku chtěla získat 100 tisíc dolarů. Díky masivní odezvě fanoušků nakonec vybrala více než milion.

Prostředky na svou sochu nyní na stránce hledá i česká umělkyně Petra Valentová, která již delší dobu žije v New Yorku. Neplatí tak pro ni podstatná překážka pro případné české zájemce o financování prostřednictvím Kickstarteru. Lidé, kteří tu hledají prostředky, musejí být rezidenty Spojených států. Samotné projekty ale mohou podporovat i lidé odjinud.

Čtěte také:

Český startup Druidly získal investici 110 tisíc dolarů

České Arounded chce svět naučit půjčovat si auta

Takeplace: Jeden z nejslibnějších českých startupů

Valentová chce v jedné z komunitních zahrad v newyorské části Queens ve čtvrti Long Island City instalovat sochu inspirovanou asi metr vysokou i širokou žlutou gumovou koupací kachničkou. „Je to fenomén, který každý rozpozná, je to optimistická a pozitivní věc,“ řekla absolventka pražské Akademie výtvarných umění, která na záměr dostala grant od radnice Queensu.

Projekt Petry ValentovéProjekt Petry Valentové | KickstarterProjekt Petry Valentové

„Myslím, že Kickstarter je výborná platforma pro designéry, možná i pro hudebníky či pro lidi, kteří publikují knihy,“ uvedla Valentová. Atraktivita jednotlivých projektů se podle ní odvíjí od „odměn“, které lidi za svou podporu získávají. Palmerová například lidem, kteří přispěli určitou částkou, zašle limitovanou edici svého CD.

Peníze se lidem z účtu strhnou, až když je záměr úspěšný

Valentová nabízí například pohlednici nebo tričko. Na sochu potřebuje vybrat 3000 dolarů, dosud jich získala přes 350. Podporou svého záměru je zatím trochu zklamaná, ale věří, že se ještě nějaké peníze vyberou, a nechce tak zatím úspěšnost hodnotit.

Peníze se lidem z účtu při podpoře jednotlivých projektů strhnou až v případě, pokud je záměr úspěšný. Samotná stránka si strhává pět procent z vybrané částky, ale také jenom v případě, že se podaří získat požadované množství peněz.