Na síť PlayStation zaútočili hackeři, k datům se prý nedostali

PlayStation 4 (ilustrační foto)

PlayStation 4 (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: BagoGames via Flickr

Herní síť PlayStation Network společnosti Sony se stala obětí kybernetického útoku. K osobním údajům 53 milionů uživatelů se prý počítačoví piráti nedostali. Letadlu s jedním z ředitelů Sony ve Spojených státech mezitím někdo vyhrožoval bombou na palubě. Případ prý vyšetřuje americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), informovala agentura Reuters.

Sony z útoku na síť podezírá jedince či skupinu vystupující pod názvem Lizard Squad. Podezření vůči nim má i kvůli výhrůžce letadlu, ve kterém se nacházel ředitel americké dceřiné firmy Sony Online Entertainment John Smedley. Letadlo mířící do San Diega bylo poté odkloněno na letiště ve Phoenixu v Arizoně. Sony informovala, že případ vyšetřuje FBI.

Hackeři na účtu LizardSquad na síti Twitter uvedli, že útok má firmu přimět k tomu, aby utrácela větší podíl ze zisku za zabezpečení.

Sony již prodala přes deset milionů konzolí PlayStation 4
Japonský výrobce spotřební elektroniky Sony již prodal více než deset milionů nových herních konzolí PlayStation 4. PlayStation 4 vstoupila na trh loni v listopadu, o zákazníky soupeří se zařízením Xbox One americké společnosti Microsoft.

Hackeři útočili i na Vatikán

Piráti také podle Reuters oznámili, že si vzali na mušku i výrobce počítačových her Blizzard Entertainment, jehož internetová stránka spadla. Útokem hrozili i síti Xbox Live od americké společnosti Microsoft Corporation, která také pociťovala problémy.

Podle jejich dnešního sdělení vyřadili z provozu web Vatikánu.

Blizzard Entertainment uvedla, že její servery se stabilizují. Microsoft již minulý týden na blogu Xbox uvedl, že někteří uživatelé měli problémy dostat se do částí sítě. Internetovou stránku Vatikánu nebylo možné kolem 09:30 SELČ načíst.