Na trh míří chytré telefony s operačním systémem Ubuntu

Ubuntu míří do světa mobilních telefonů

Ubuntu míří do světa mobilních telefonů Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: davidjunyent via Flickr

Mobilní svět se příští rok rozroste o další operační systém. Na trh se smartphony totiž přijdou přístroje s otevřeným operačním systémem Ubuntu. Společnosti Canonical, která systém vyvinula, se totiž podařilo najít prvního výrobce. Uvedl to její zakladatel Mark Shuttleworth.

Trhu s chytrými telefony dominuje se zhruba 80procentním podílem operační systém Android americké společnosti Google. Na druhém místě je s velkým odstupem systém iOS od další americké firmy Apple, jehož podíl činí méně než 15 procent. Třetí příčku si drží Windows Phone od Microsoftu, tedy další firmy, která je z USA.

O výrobu chytrého telefonu se systémem Ubuntu se podle agentury DPA již dříve pokusila skupina nadšenců, která chtěla peníze na svůj projekt získat pomocí hromadného financování, tedy takzvaného crowdfundingu. Potenciální uživatelé na projekt přispěli téměř 13 miliony dolarů (přes čtvrt miliardy korun), což představovalo u tohoto typu financování nový rekord. Získaná částka přesto nestačila k realizaci projektu, takže přispěvatelé dostali své peníze zpět.

Autoři projektu chtěli pomocí crowdfundingu získat na vývoj a výrobu telefonu s názvem Ubuntu Edge celkem 32 milionů dolarů. Každý příspěvek v hodnotě 695 dolarů zaručoval dárci, že v případě dosažení potřebné částky a realizace projektu dostane jeden telefon Ubuntu Edge.

Projekt vzbudil velkou mezinárodní pozornost. Zpravodajská společnost Bloomberg na něj například přispěla částkou 80.000 dolarů, díky které by v případě realizace získala 115 telefonů Ubuntu Edge.