NASA už vybrala místo, kde její vozítko začne pátrat po mimozemském životě. Podívejte se

Možná podoba vozítka Mars 2020 Rover

Možná podoba vozítka Mars 2020 Rover Zdroj: NASA

Jedno z potencionálních míst k přistání - kráter s názvem Jezero
Mars 2020 Rover
Možná podoba vozítka Mars 2020 Rover
Možná podoba vozítka Mars 2020 Rover
Možná podoba vozítka Mars 2020 Rover
8
Fotogalerie

Vozítko Mars Rover, které by se mělo na povrch červené planety dostat v červenci roku 2020, bude pátrat na dně kráteru nazývaného Jezero. Ten NASA vybrala z více než šedesáti dalších míst. Vědci věří, že kráter byl před zhruba třemi a půl miliardami let zaplaven vodou. Informace přinesla americká vládní agentura NASA. 

Místo přistání se stane klíčovým i pro příští průzkumy Marsu. Rover, který má pátrat po důkazech o životě, bude shromažďovat i vzorky hornin a půdy. Ty uloží do speciálního boxu na povrchu planety, který se bude nacházet v místě jeho přistání. Zde budou připraveny pro budoucí mise, které je dopraví na planetu Zemi. 

„Kráter Jezero nabízí geologicky bohatý terén, jehož půdní formace je stará už 3,6 miliardy let, což by mohlo potenciálně odpovídat na důležité otázky v planetární evoluci a astrobiologii," uvedl Thomas Zurbuchen, jeden z šéfů budoucí mise. „Získání vzorků z této jedinečné oblasti přinese revoluční informace. Změní to, jak smýšíme o Marsu a jeho schopnosti zachránit lidstvo,“ dodal podle CNN. 

Kráter se nachází na západním okraji oblasti Isidis Planitia. Vědci věří, že plocha o délce 28 kilometrů, která byla kdysi domovem staré říční delty, mohla shromáždit a uchovat staré organické molekuly a další potenciální známky života z vody a sedimentů.

Když vědci začali s vyhledáváním místa přistání, inženýři mise navrhli přistávací systém tak, aby byli schopni snížit přistávací zónu mise Mars 2020 na plochu o 50 procent menší, než byla plocha pro přistánívozidlaCuriosity NASA v kráteru Gale v roce 2012. NASA proto přidala novou funkci terénní relativní navigace„V robotickém průzkumu planet nebylo nic těžšího, než přistání na Marsu,“ doplnil Zurbuchen.