NASA již brzy pokročí s výrobou nástupce Concordu, prohlédněte si futuristický letoun

X-59 QueSST

X-59 QueSST Zdroj: Lockheed Martin

X-59 QueSST
X-59 QueSST
X-59 QueSST
X-59 QueSST
X-59 QueSST
10
Fotogalerie

Vesmírná agentura NASA ve spolupráci s americkým výrobcem letadel Lockheed Martin započaly práce na produkci nového nadzvukového letadla. Ponese jméno X-59 QueSST a jeho výroba přijde na 247,5 milionů dolarů. Informace přinesla CNN. 

Revoluce v nadzvukovém letectví. Tak popisují nový letoun jeho tvůrci. „Začátek výroby na projektu představuje velký krok kupředu pro X-59 a budoucnost tichého nadzvukového létání,“ uvedl Peter Iosifidis, manažer programu Low Boom Flight Demonstrator společnosti Lockheed Martin.

Hlavní devizou nového letounu by měla být nízká nebo dokonce žádná hlučnost. Letadlo X-59 by tak předcházelo problému, kterým ve své době čelil slavný Concorde. Jeho rychlost totiž byla omezena kvůli hlasitým sonickým třeskům. 

Otestovat novou technologii plánuje NASA v nejbližších dnech v Texasu za pomocí stíhaček F/A-18 Hornet, které budou simulovat překročení zvukové bariéry. 

„S modelem X-59 budete stále mít stále možnost slyšet několik nárazových vln kvůli křídlům na letadlech, které vytvářejí výtah a objem letadla,“ říká Ed Haering, letecký inženýr z výzkumného střediska NASA. „Ovšem tvar letadla je pečlivě přizpůsoben tak, aby se tyto nárazy nezkombinovaly a vzájemně neposilovaly,“ tvrdí.

Podívejte se, jak si letoun představují společnosti NASA a Lockheed Martin v praxi

Letoun X-59 je navržen pro let ve výšce zhruba 17 kilometrů nad zemí při rychlosti zhruba 1513 kilometrů v hodině. Pokud půjdou všechny testy dobře, dostane se podle obou společností do výroby do konce roku 2021.  

Konkurenci pro NASA a Lockheed Martin mohou představovat japonské aerolinky Japan Airlines a společnost Spike Aerospace. Japonci investovali zhruba 10 milionů dolarů do startupové společnosti Boom Technologies, založené v Denveru. Ta doufá, že v nadcházející dekádě také objeví technologii tiché nadzvukové dopravy. Společnost Spike Aerospace je na cestě za obnovou zašlé slávy nadzvukového letectví nejdál a doufá, že do konce roku 2018 otestuje svůj letoun S-512 Supersonic Jet.