Nejstarší maratonec Singh běžel v Hongkongu poslední závod

Více než stoletý bežec Fauja Singh

Více než stoletý bežec Fauja Singh Zdroj: CTK

Nejstarší maratonec Brit Fauja Singh se na desetikilometrové trati v rámci Hongkongského maratonu rozloučil se závody. Běžec, kterému je 101 let, s nezaměnitelným vzhledem proběhl cílem v čase 1:32:28.

Singh zaběhl v roce 2011 v Torontu maraton jako nejstarší člověk v historii, loni v dubnu si v Londýně při derniéře na trati dlouhé 42,195 kilometru zlepšil osobní rekord na 7:49:21. Ten ale nebyl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů, protože v roce 1911 se v jeho rodné Indii ještě nevedla evidence narození.

V neděli, krátce před 102. narozeninami, se Singh s běžeckými závody rozloučil definitivně. „Dnešek si budu pamatovat, bude mi to scházet. Mám radost, že odcházím na vrcholu, ale jsem smutný, že už dál nebudu součástí toho všeho,“ uvedl běžec předtím, než vyrazil na start.

Singh začal s běháním teprve před 13 lety poté, co mu zemřela manželka a syn. „Z tragédie se zrodila spousta úspěchu a štěstí,“ řekl Singh, kterému podle jeho slov běhání změnilo život, když negramotnému farmáři umožnilo poznat svět a bydlet v pětihvězdičkových hotelech.