Nová pohádka, jež nepůsobí zas tak nově

Angelina Jolie

Angelina Jolie Zdroj: falcon

Od animované disneyovky z roku 1959 patří zlá kmotra, která za to, že ji nepozvali na křtiny, proklela Šípkovou Růženku, k nejznámějším padouchům pohádek pro děti. Nyní její pověst hodlá napravit novinka Zloba – Královna černé magie, která vysvětlí, z jakých pochopitelných důvodů se z veselé víly Zlobilky stala naštvaná Zloba a vůbec jak to bylo „doopravdy“.

Má podobu další z vizuálně poměrně opulentních hraných hollywoodských pohádkových fantasy, které mají pro studio Disney zopakovat komerční úspěch Burtonovy Alenky v říši divů.

S ní Zlobu spojuje nejen nápad převyprávět známý příběh jinak, ale i jméno scenáristky a jméno režiséra. Robert Stromberg tedy tady na této pozici debutoval, ale doma už má dva Oscary, za výpravu právě k Alence a také k Avataru. Což možná vysvětluje, proč zrovna tyhle filmy (spolu s kousky z Pána prstenů nebo Faunova labyrintu) magické království hlavní hrdinky připomíná.

Jen přes veškerou snahu o nový pohled zní i ona nakonec dost známě. Její postavy zůstávají jednoduchými archetypy, obměny známých zápletek jsou předvídatelné a rozkaz krále přemístit malou Růženku do magického lesa k neschopným vílám nedává jiný smysl než jako scenáristická nutnost k zásadnímu dějovému zvratu. I proto se dá Zloba doporučit hlavně dětem. Pro dospělé se zájmem o opravdu zajímavou jinou interpretaci klasické pohádky by měl Disney konečně zadaptovat muzikál Wicked.

Zloba – Královna černé magie
(pohádka, USA 2014, 97 minut)
Režie: Robert Stromberg
Scénář: Linda Woolvertonová Hrají: Angelina Jolieová, Elle Fanningová, Sam Riley
Hodnocení: 60 %