Nový Hobit vstoupí do českých kin v noci z 12. na 13. prosince

K filmu Hobit

K filmu Hobit Zdroj: Profimedia.cz

Po půlnoci ze středy 12. na čtvrtek 13. prosince vstoupí do českých kin film Hobit režiséra Petera Jacksona s podtitulem Neočekávaná cesta. "Jedinou 3D verzi tohoto snímku v původním znění s titulky nabídne českým fanouškům pražské kino IMAX na Floře," řekl Lukáš Vedral ze společnosti PRagency. Půlnoční představení Hobita tam podle něj vyprodali během několika desítek minut. K bojkotu filmu vyzvala mezinárodní organizace pro ochranu zvířat PETA, podle ní totiž při natáčení zahynulo 27 zvířat.

Předprodej vstupenek na tuto téměř tříhodinovou podívanou začal s měsíčním předstihem, podobnou vlnu zájmu hlásí i sítě multikin. Kinosály společnosti Cinema City v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Pardubicích, Liberci a Ústí nad Labem už otevřely i druhý sál. „Velký Špalíček v centru Brna se chystá na otevření třetího sálu, stejně jako kino v Liberci nebo na Novém Smíchově v Praze,“ dodal Vedral.

Podle výkonného ředitele sítě CineStar Jana Bradáče, která právě otevřela dvanácté multikino v Opavě, je zájem diváků obdobný. „I my vycházíme vstříc fanouškům, kteří chtějí zhlédnout Hobita už po půlnoci. Navíc pro ně pořádáme soutěž o zájezd na Nový Zéland,“ řekl. Podle zájmu budou ve všech městech přidány další sály, přičemž diváci si mohou vybrat z projekcí ve 2D i ve 3D.

Hobit v předprodeji pobil Bonda i Twilight

„Podle zpráv ze zahraničí je Hobit v předprodeji úspěšnější než hity Skyfall a Twilight. Co se týče Česka, po několika dnech už víme, že půlnoční projekce budou mít u nás rekordní návštěvnost,“ komentoval zájem marketingový manažer Cinema City Robert Švec. Vedení pražského kina IMAX začalo prý uvažovat o výjimečné druhé projekci, která by začínala zhruba o čtvrté ranní.

Od prvního dílu trilogie Hobit si úřady na Novém Zélandu, kde se natáčel, slibují oživení turistického ruchu - 28. listopadu bude mít světovou premiéru v metropoli Wellingtonu. Souostroví tímto způsobem těžilo již z filmové trilogie Pán prstenů, která se stala jedním z nejvýdělečnějších snímků v dějinách. Zemětřesení v roce 2011 i celosvětová hospodářská recese ale příliv turistů zastavily.

PETA vyzývá k bojkotu filmu

Film Hobit: Neočekávaná cesta natočil režisér Peter Jackson v koprodukci USA a Nového Zélandu podle románu britského spisovatele J.R.R. Tolkiena. Experti doufají, že vyvolá stejné nadšení jako před lety třídílná fantasy Pán prstenů.

Mezinárodní organizace pro ochranu zvířat PETA však vyzývá k bojkotu filmu, a to na základě informací, že při natáčení zahynulo dohromady 27 zvířat, konkrétně pět koní, jeden poník a několik koz, ovcí a kuřat. O úmrtí zvířat se PETA měla dozvědět od farmářů, kteří pro filmaře pracovali. Filmový štáb v čele s režisérem ovšem tato nařeční odmítá s tím, že při tvorbě filmu kladli důraz nejen na to, aby se zvířatům fyzicky nic nestalo, ale dbali i na to, aby netrpěla ani nadměrným stresem.