Nový iPhone 6S má vyšší výkon než MacBook, tvrdí test

Nový iPhone (září 2015)

Nový iPhone (září 2015) Zdroj: CTK

Již dnes se v zahraničí objeví v prodeji nový iPhone 6S, který přináší mnoho novinek, ale v předstihu se objevily i první testy výkonu. Nový telefon má prý vyšší procesorový výkon než dvanátipalcový MacBook, jak uvedl publicista John Gruber.

Gruber postavil proti sobě procesorový výkon iPhonu 6S a dvou notebooků od Applu – MacBooku Air z roku 2013 a nového 12palcového MacBooku, který má dvoujádrový procesor Core M.

V rámci programu Geekbench, který testuje pouze procesorový a paměťový výkon. I když jsou výsledkem testu hodnoty pro jednotlivé úlohy, dochází i k výpočtu celkového skóre. V případě výkonu pouze jednoho procesorového jádra byl iPhone 6S výkonnější než MacBook s frekvencí 1,2 GHz (Core M-5Y51) a podobný s MacBookem Air (2015, Core i5-5250U). Zajímavostí je i třeba to, že podobný výsledek v jednojádrovém výkonu měl i MacBook Pro z roku 2012 s procesorem Core i5-3210M (2,5 GHz).

V případě srovnání výsledku všech procesorových jader už byly hodnoty vyrovnanější. 12palcový MacBook v konfiguraci s 1,1GHz procesorem Core M nabízí takřka stejný výkon jako iPhone 6S. To je samo o sobě velmi zajímavé srovnání, protože ukazuje schopnosti čipu Apple A9 (14nm nebo 16nm) proti Core M od Intelu (14 nm).

Je vidět, že Apple hodně pracuje na výkonu jednoho jádra, takže jich potřebuje ve výsledku méně, což se pro některé typy úloh vyplatí. Mírně výkonnější je například MacBook Air z roku 2013, který má dvoujádro Core i5-4250U. Na nejbližší srovnání dalších Maců se můžete podívat díky tabulkách Geekbench:

Srovnání výkonu od Johna GruberaSrovnání výkonu od Johna Grubera|Repro Zive.cz

Co to ale vlastně znamená? Apple je teoreticky schopen používat vlastní mobilní čipy i u MacBooků a MacBooků Air a dosáhne podobného výkonu jako když použije čipy od Intelu. Jediný problém ale je, že OS X v současné verzi nepodporuje ARM. Ale jak to Apple ukázal v minulosti, přechod na jinou instrukční sadu mu nedělá problém (PowerPC – x86) a to ani v době, kdy neměl peněz nazbyt. S vlastními čipy i v MacBoocích by Apple dokázal snížit náklady a tím ještě více zvýšit zisk i přes případné snížení ceny MacBooků.

Vzhledem k těmto hodnotám bude určitě i zajímavé srovnání s novým iPadem Pro, u kterého se Apple chlubí tím, že má vyšší výkon než 80 % současných přenosných zařízení.