Obrněná raketová vozidla Stryker budou bojovat proti dronům a letadlům

Obrněné raketové vozidlo Stryker

Obrněné raketové vozidlo Stryker Zdroj: Dfutrell at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Obrněné raketové vozidlo Stryker
Obrněné raketové vozidlo Stryker
Obrněné raketové vozidlo Stryker
Obrněné raketové vozidlo Stryker
Obrněné raketové vozidlo Stryker
7
Fotogalerie

Původně kanadská obrněná bojová vozidla Stryker od společnosti General Dynamics existují v celé řadě verzí. Některá slouží k průzkumu, jiná jsou vybavena těžkými zbraněmi. Nyní bylo představeno nové raketové vozidlo Stryker, které je vyzbrojeno raketami Sidewinder a Hellfire.

 

Původně kanadská obrněná bojová vozidla Stryker od společnosti General Dynamics existují v celé řadě verzí. Jako obrněné transportéry přepraví devítičlenné střelecké družstvo pěchoty. Mohou to být ale i průzkumná vozidla, velitelská vozidla, vozidla pro vedení palby, ženijní vozidla, specializovaná vozidla chemického, biologického a radiačního průzkumu nebo obrněné ambulance.

Dále existují i verze strykerů, které jsou vybavené těžkými zbraněmi. M1129 Mortar Carrier (MC-B) je vlastně samohybný minomet M120 ráže 120 mm. Stíhač tanků M1134 Antitank Guided Missile Vehicle (ATGM) je vybavený systémem protitankových řízených střel TOW. Asi největší respekt budí vozidlo palebné podpory M1128 Mobile Gun System (MGS) s dělem M68 ráže 105 mm.

Rodina strykerů se teď zase rozrostla. General Dynamics Land Systems představili nové raketové vozidlo Stryker, které je vyzbrojeno raketami Sidewinder a Hellfire. Tyto strykery by měly hrát roli mobilní protivzdušné obrany, která bude fungovat proti dronům různých velikostí nebo letadlům protivníka a zvládne odrážet útoky pozemních jednotek.

Raketový obrněnec nese označení Stryker Mobile SHORAD (Short-Range Air Defense) Launcher, případně Stryker MSL. Svým názvem odpovídá na potřeby americké armády, která nutně potřebuje nová řešení obrany krátkého dosahu proti vzdušným hrozbám v mechanizovaných nebo asymetrických střetech.

Nová verze strykeru nese na své zadní části odpalovací zařízení Avenger od společnosti Boeing. Raketové obrněnce by měly na bojišti operovat efektivněji, než dosavadní taktická vozidla.

General Dynamics Land Systems už připravují prototyp raketového strykeru, který má trojčlennou posádku a může odpalovat pokročilé protiletecké rakety AIM-9X Sidewinder a protitankové rakety AGM-114L Longbow Hellfire.

Proč právě raketové strykery? Podle Kendalla Linsona z General Dynamics Land Systems. Strykery přinášejí dobrou pohyblivost a zároveň schopnost přežít na bojišti. Méně obrněná vozidla by potřebovala chránit, strykery si poradí samy.

Linson upozorňuje na to, že se v posledních letech objevují nebezpečné útočné drony rozmanitých velikostí a další typy nových hrozeb, které v této době ohrožují jednoty na bojištích.