Americké bojové drony testují použití chytrých pum

Americké bojové drony testují použití chytrých pum

Americké bojové drony testují použití chytrých pum Zdroj: U.S. Air Force

Americké bojové drony testují použití chytrých pum
Americké bojové drony testují použití chytrých pum
Americké bojové drony testují použití chytrých pum
Americké bojové drony testují použití chytrých pum
Americké bojové drony testují použití chytrých pum
6
Fotogalerie

Američtí vojenští vývojáři se snaží snížit náklady na výrobu a provoz bojových dronů. Součástí těchto snah je i nedávné zahájení testů chytrých naváděných pum GBU-38 JDAM. Jedna taková puma stojí asi 20 000 USD, což je zlomek ceny řízené střely AGM-114 Hellfire.

 

Výrobní cena jednoho americké bojového dronu General Atomics MQ-9 Reaper činí téměř 17 milionů dolarů. Čínské drony CASC CH-4, které jsou prakticky identickou kopií reaperu, a které Čína podle všeho vyváží do světa, je možné pořídit asi tak za 10 procent této částky.

Američtí vojenští vývojáři se teď proto snaží snížit náklady na výrobu a provoz bojových dronů, jak je to jenom možné. Součástí těchto snah je i nedávné zahájení testů chytrých naváděných pum GBU-38 JDAM pro použití drony.

Jedna taková chytrá puma totiž stojí asi 20 tisíc dolarů. To není zase tak málo, ale ve skutečnosti jde o zlomek ceny současné hlavní zbraně amerických bojových dronů – řízené protitankové řízené střely AGM-114 Hellfire, která přijde na 110 tisíc dolarů.

Nasazení chytrých pum GBU-38 JDAM k útokům dronů přináší ještě další velmi podstatnou výhodu technického rázu. Střely Hellfire totiž obvykle nelze použít k akci ve špatném počasí.

Důvodem je to, že hellfiry mají laserové navádění, kterým je navádí na cíl buď útočící letoun či dron anebo pozemní jednotky vybavené laserem k označení cíle. Když je mizerná viditelnost, tak se může snadno stát, že střely Hellfire nezaměří cíl.

Chytré pumy GBU-38 JDAM jsou ale naváděné na cíl úplně jinak. Na rozdíl od střel Hellfire a laserem naváděných pum GBU-12, které reapery rovněž využívají k útokům, se chytré pumy GBU-38 navádějí pomocí systému určení polohy GPS.

Drony je tím pádem mohou vypálit naslepo, skrz mraky, déšť, mlhu nebo třeba kouř z bojiště – a chytrá puma přesto zasáhne cíl s obdivuhodnou přesností.

Pumy GBU-38 JDAM jsou vlastně obyčejné neřízené pumy o hmotnosti 227 kg v ceně 2 tisíce dolarů, které byly vylepšeny naváděcím systémem JDAM (Joint Direct Attack Munition) v hodnotě 18 tisíc dolarů.

Díky této výbavě mohou dopravit 87 kilogramů vysoce výbušného tritonalu, což je směs 80 procent TNT a 20 procent hliníkového prášku, s chirurgickou přesností na cíl vzdálený až 24 kilometrů. Výbušná síla tritonalu je přitom o 18 procent vyšší než u samotného TNT.

Další nezanedbatelnou výhodou je i to, že pumy GBU-38 JDAM lze letounu či dronu doplnit za asi polovinu doby pro střely Hellfire a laserem naváděné pumy GBU-12. Díky tomu se reapery po přistání na doplnění munice dostanou na vzduchu o 15 minut rychleji, než to dovedou dnes. V bojových střetech dnešní doby jde nezřídka o minuty, takže takové vylepšení je pro bojové drony více než žádoucí.