Olympionici a mistři světa vytvořili štafetu na podporu lidí s epilepsií

Trojnásobný mistr světa ve veslování Ondřej Synek, nejlepší česká triatlonistka Vendula Frintová, čerstvý mistr světa v biatlonu Michal Šlesingr a herec a moderátor Dalibor Gondík speciálně pro tento závod společně vytvořili běžeckou štafetu na podporu Společnosti “E”, která se zabývá pomocí lidem s epilepsií.

Trojnásobný mistr světa ve veslování Ondřej Synek, nejlepší česká triatlonistka Vendula Frintová, čerstvý mistr světa v biatlonu Michal Šlesingr a herec a moderátor Dalibor Gondík speciálně pro tento závod společně vytvořili běžeckou štafetu na podporu Společnosti “E”, která se zabývá pomocí lidem s epilepsií. Zdroj: Spolecnost E

První květnovou neděli Praha hostila Prague Wolkswagen Marathon, jeden z nejkrásnějších závodů světa, který přivítal více než 10 tisíc běžců 79 národností.

Trojnásobný mistr světa ve veslování Ondřej Synek, nejlepší česká triatlonistka Vendula Frintová, čerstvý mistr světa v biatlonu Michal Šlesingr a herec a moderátor Dalibor Gondík speciálně pro tento závod společně vytvořili běžeckou štafetu na podporu Společnosti “E”, která se zabývá pomocí lidem s epilepsií. S časem 2:45:38 se umístili na šesté příčce z celkového počtu 606 týmů. Pro všechny zúčastněné byl tento výsledek příjemným překvapením.

Michal Šlesingr, mistr světa v biatlonové smíšené štafetě, se od konce sezóny moc nehýbal, spíše marodil a po výkonu nevypadal úplně čerstvě. Výsledkem byl ale potěšen. „Nenazýval bych to závodním běháním, ale je to pro dobrou věc. Já epilepsii vnímám jako onemocnění, o kterém se moc nemluví, proto jsem byl potěšen, když jsem byl osloven k této spolupráci a mohl se stát součástí týmu Atex all stars. Upřímně jsem ale rád, že jsme do toho šli čtyři, protože kdybych měl běžet sám 42 kilometrů, tak tedy nevím, zda by se mě diváci v cíli vůbec dočkali,” uvedl s úsměvem držitel dvou biatlonových medailí z mistrovství světa.

Společnost "E": Chceme odstranit stigmatizaci epilepsie

“Účastí na pražském maratonu jsme chtěli oslovit lidi, kteří se aktivně věnují sportu a evidentně tak pečují a zajímají se o své zdraví. Dlouhodobě se snažíme o odstranění stigmatizace epilepsie, odstranění obav z ní, zlepšení přístupu okolí a rozšíření povědomí o poskytování první pomoci při epileptických záchvatech,” uvedla Alena Červenková ze Společnosti “E”.

Společnost „E“ se dlouhodobě zaměřuje na šíření větší informovanosti o epilepsii a životě s ní jak u samotných postižených, jejich blízkých a osob či organizací, které s nimi spolupracují, tak u široké veřejnosti. Na stránkách www.spolecnost-e.cz soustřeďuje veškeré informace o nemoci a boji s ní.

Partnerem Společnosti “E” při osvětových aktivitách v rámci Prague Volkswagen Marathon je ATEX Sportswear, český výrobce špičkového sportovního oblečení.