Ošetřovatel krokodýla Kaddáfího se bojí jeho smrti. Nejspíš mu dá nové jméno

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/afp

Nové jméno nejspíš dostane krokodýl pojmenovaný Muammar Kaddáfí, který žije na krokodýlí farmě na Izraelem okupovaných Golanských výšinách. Přejmenování krokodýla je další ze známek kvapně se blížícího konce politické kariéry jeho libyjského jmenovce poté, co povstalci dobyli libyjské hlavní město Tripolis, napsala agentura AFP.

Poslední zprávy z Libye znepokojily ošetřovatele z krokodýlí farmy Hamat Gader, kteří se obávají, že by politický pád Muammara Kadáfího mohl být předzvěstí smrti jejich vlastního Kaddáfího, což je třímetrový krokodýlí obr vážící zhruba 230 kilogramů.

V roce 2004 jiný z jejich krokodýlů pojmenovaný Jásir Arafat uhynul jen několik týdnů po listopadové smrti palestinského vůdce v pařížské nemocnici. „Uhynul na konci roku 2004 jen několik týdnů po Arafatovi,“ řekla agentuře AFP mluvčí farmy Meital Danaová. Proto se teď zaměstnanci poohlížejí po novém jménu ve snaze uchránit krokodýla Kaddáfího před stejným osudem, dodala.

Hamat Gader je největší krokodýlí farma na Blízkém východě a žije tu zhruba 200 krokodýlů z celého světa - včetně několika, kteří dostali jména podle světových vůdců, uvedla Danaová. Kromě Kaddáfího je tu i Putin pojmenovaný podle ruského premiéra a bývalého prezidenta Vladimira Putina, a také další, který dostal jméno po italském premiérovi Silviovi Berlusconim.

„Máme tu jednoho pojmenovaného Berlusconi, a to je opravdový sukničkář,“ řekla mluvčí. „Vždycky je obklopený samičkami.“