Papyrus naznačuje, že Ježíš nežil v celibátu

Ježíš zřejmě nežil v celibátu (Foto: Profimedia).

Ježíš zřejmě nežil v celibátu (Foto: Profimedia). Zdroj: Profimedia

S hodně odvážnou myšlenkou, která by mohla narušit některá křesťanská dogmata, přišla profesorka Karen Kingová z Harvardské univerzity. Starý papyrus psaný koptsky totiž podle ní zmiňuje, že Ježíš se s Máří Magdalenou pravděpodobně oženil a nazýval ji svou ženou.

Nevelký kus papyrusu to naznačuje v pasáži, kdy Ježíš mluví o 'své ženě'. Taktéž obsahuje text s kusem věty „Ona bude mým učedníkem“ a svým učedníkům pak sděluje „Bydlím s ní“. Pokud se dokáže pravost dokumentu, měla by církev zřejmě zvážit přehodnocení ideálu sexuální abstinence kněžích. Právě jejich celibát je založen na celibátu Ježíše Krista. Informaci přinesl deník Daily Mail.

Profesorka Kingová svá zjištění přednesla v úterý během svého referátu v Římě. Hlavní význam svého objevu vidí především v tom, že dokument ukazuje Ježíše jako člověka s lidskými vášněmi i potřebami. Ačkoli ona sama věří v pravost dokumentu, chemické zkoušky inkoustu prozatím na dokumentu provedeny nebyly.

Papyrus, ve kterém mluví Ježíš o Máři Magdaléně jako o svojí ženě. (Foto: Karen L. King)Papyrus, ve kterém mluví Ježíš o Máři Magdaléně jako o svojí ženě. (Foto: Karen L. King) | Karen L. King

V rámco ověřování pravosti ale profesorka zaslala fotografie papyrusu profesorce Annemarie Luijendijk z univerzity v Princetonu. Ta je následně přeposlala proslulému vědci Rogerovi Bagnallovi, který na univerzitě New Yorku řídí Institut pro studie starověkého světa. Ten věří, že dokument je pravý. Podle něj pisatelův dialekt, styl písma, barva a textura papyrusu, datuje vznik dokumentu do období kolem druhé poloviny čtvrtého století v oblasti horního Egypta.

Dokument by se tak mohl zařadit po boku textů objevených ve dvacátém století u města Nag Hammádí. Evangelia podle Filipa, Tomáše či Tajné zjevení Jana, popisují život Ježíše Krista ve výrazně jiném úhlu pohledu, než se o to pokouší oficiální církevní kruhy. Ve svém nejznámějším díle Šifra mistra Leonarda křesťanského Mesiáše 'oženil' i spisovatel Dan Brown.