Pivo a jiný alkohol může prodlužovat život stejně jako víno

pivo, ilustrační foto

pivo, ilustrační foto Zdroj: Jan Racek, Sedmicka

Víno má podle většiny studií pozitivní vliv na délku lidského života. Vědci však přišli s výzkumem, který ukazuje, že i pivo a jiný alkohol může prodlužovat život. Odborníci zveřejnili závěry své studie v časopise The Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Víno podle vědců vychází z předchozích výzkumů lépe jen proto, že je přirozenou volbou lidí všeobecně vedoucích zdravější život.

Vědci studovali 802 mužů a žen ve věku 55 až 65 let. Z nich 281 bylo v kategorii slabých konzumentů vína, kteří méně než třetinu vypitého alkoholu přijali v podobě tohoto nápoje, dalších 176 byli naopak převážnými konzumenty vína a zbylých 345 tvořili abstinenti. Ti, kdo alkohol pili, měli jeden nebo dva alkoholické nápoje denně a vědci je sledovali po dobu 20 let.

Pijáci vína žili déle než abstinenti - ti, kdo dávali přednost vínu, přežili abstinenty o víc než ti, kdo dávali přednost jiným alkoholickým nápojům. Ale v porovnání s pijáky vína do skupiny těch, kdo raději sáhli po sklence jiného alkoholu, nejčastěji patřili starší muži, kteří byli méně fyzicky aktivní, kuřáci a příslušníci nižších sociálně-ekonomických tříd. Po zapracování těchto faktorů rozdíl mezi umírněnými pijáky vína a jiných alkoholických nápojů zmizel.

Podle hlavního autora studie, psychologa Texaské univerzity Charlese Holahana, tak může být umírněná konzumace alkoholu pro starší lidi přínosná bez ohledu na to, o jaký nápoj jde.