RECENZE: Maďarské varování nejen pro teenagery na sociálních sítích

Snímek Doufám, že zítra zemřeš :-) varuje nejen teenagery na internetu

Snímek Doufám, že zítra zemřeš :-) varuje nejen teenagery na internetu Zdroj: Letní filmová škola

Snímek Doufám, že zítra zemřeš :-) varuje nejen teenagery na internetu
2
Fotogalerie

Rozjetá kampaň spojená s uvedením českého dokumentu V síti varující před predátory sexuálně obtěžující nezletilé na sociálních sítích se musela vlivem situace kolem koronaviru zastavit. Do jejího obnovení si nejen teenageři mohou připomenout nástrahy on-line komunikace třeba pomocí maďarského diváckého hitu Doufám, že příště umřeš :-), dostupného na HBO GO.

Celovečerní debut režiséra Mihály Schwechtjeho má dva protagonisty. V první polovině fikčního příběhu sledujeme šestnáctiletou fanynku anime Eszter zamilovanou do svého učitele angličtiny.

Když jí ženatý muž, jenž se chystá přestěhovat do Londýna, napíše email a začne si s ní po internetu milostný vztah, dívka bez pochyb přistoupí na jeho pravidla. Druhá část, kdy stejné události sledujeme z pohledu Eszteřina spolužáka, ukáže, že on-line svět často není takový, jaký ho chceme vidět.

Snímek obsahově příliš nepřekvapí. Kromě varování před neuváženým a neopatrným používáním internetu ovšem nabízí i psychologickou sondu do osamělosti puberťáků a ukazuje, jak lehce se city mohou změnit z náklonnosti v posedlost a odpor.

Schwechtje sleduje oběť i pachatele on-line zrady a šikany, oba nezletilé a společensky nejisté, vysvětluje pohnutky obou a soudy nechává na publiku. Dělá to bez okatého moralizování, s pochopením ke zmatkům dospívání obou pohlaví.

A také divácky atraktivní a dynamickou vizuální formou, která zobrazuje několik způsobů komunikace. Využívá různé velikosti obrazu a zvýrazňuje, v jakých fantaziích mladí outsideři žijí.

Film sice zjednodušuje cestu intimních fotek na veřejnost - ve filmu využitý Facebook by je ve skutečnosti nepublikoval -, jeho úspěch ale jinak leží v jeho přirozenosti a souznění se svými hrdiny.

Pomáhá, že režisér, jenž si po odmítnutí maďarského filmového fondu snímek musel financovat sám, své herce našel přímo na střední škole. Autenticita jejich projevu a empatie, kterou k nim o generaci starší filmař projevuje, zajišťují, že Doufám, že příště umřeš :-) není film zajímavý pouze pro teenagery.

Doufám, že příště umřeš :-)

(drama, Maďarsko, 96 minut)

Režie a scénář: Mihály Schwechtje

Hrají: Szilvia Herrová, Kristóf Vajda, Csaba Polgár, Dávid Rácz

Hodnocení: 70 %