Roberto Coin: Šťastný rubín

Roberto Coin

Roberto Coin Zdroj: Roberto Coin

ZEN pořídil exkluzivní rozhovor s majitelem největší italské šperkařské značky (a třetí největší na světě). O staré egyptské legendě i o mládím vibrující Praze.

Když jste začínal, měl jste vizi, že jednou budete celosvětově uznávaný umělec a vaše jméno ponese tak slavnou značku?

Vlastně ani ne. Zamlada jsem pracoval v hotelovém byznysu a měl jsem před sebou skvělou dráhu. Ale rozhodl jsem se jít za svým instinktem, vše opustit a nechat se překvapit, kam mě to dovede. tahle bláznivá myšlenka mi přinesla úspěch nejen v podnikání, ale i v životě. Postupem let mám svoji práci čím dál raději.

Věříte v sílu kamenů? Rubín, který má vaše firma ve znaku, je léčivý kámen. Studujete vlastnosti minerálů?

Pamatuji si, že mi kdysi dávno jeden indický guru řekl, že nikdy neviděl pozitivnějšího člověka, než jsem já. To je asi nejlepší odpověď na tuto otázku. nepochybuji o tom, že pořád musíme v něco věřit, být pozitivně naladění. Když jsem proto poznal starověkou egyptskou legendu, která považuje rubín za kouzelný kámen, jenž má schopnost dávat štěstí a zdraví lidem, kteří jej nosí v přímém kontaktu s pokožkou, pomyslel jsem si, že je to dokonalé přání pro mé klienty. Svým klientům chci rozdávat štěstí a k tomu jim potřebuji sdělit něco romantického. Idnes, kdy se hodně pokročilo s výzkumem vlastností drahokamů, pořád věřím, že rubín je ze všech nekouzelnější.

Jaký vztah máte k drahým kovům? V poslední době se náhle hodně mluví o zlatu či stříbru jak v podobě cihel, tak v podobě šperků, protože to představuje bezpečnější investici než papírové peníze.

Nevěřím v investování do zlatých nebo stříbrných cihel, pokud nejste profesionál, který se pohybuje na burze a perfektně ví, kdy má koupit a kdy prodat.

Roberto CoinRoberto Coin | Roberto Coin„Jeden indický guru mi řekl, že nikdy neviděl pozitivnějšího člověka, než jsem já.“

Jaký je váš názor na vývoj světa? Co vás nejvíc naplňuje optimismem, a z čeho máte naopak strach?

Bez minulosti není budoucnost. Myslím si, že kdybychom si pamatovali svoji kulturu a dějiny, uměli bychom vyřešit mnohé problémy, jimiž v současné době trpíme.

Jak se podle vás vyvíjí Itálie? Máte tak bohatou kulturu, ale poněkud problematické kulturní klima…

Co si myslíte o Praze? Mnoho krásných památek tu kdysi postavili italští stavitelé a řadu domů v centru města dnes vlastní italští podnikatelé…

Mám Prahu moc rád. Nejlepší je, jak mladistvě se Praha staví ke kultuře a umění. Vždycky měla a stále má obrovský potenciál kulturního života. Pociťuji vůči tomuto postoji to, co ke všem mladým lidem: nikdy nejsme dost zkulturnění nebo inteligentní, abychom mohli stát na místě, pořád musíme jít dál.