Robotického hada z Lega můžete ovládat iPhonem

Lego robot - had

Lego robot - had Zdroj: CTK

Kostičky stavebnice Lego se začnou přátelit s iPhonem a dalšími přístroji od Applu. Tedy alespoň prostřednictvím nové robotické stavebnice Mindstorms EV3, kterou Lego představuje na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas.

Nová stavebnice má stát 350 dolarů (6850 Kč) a bude schopná komunikovat s přístroji iPhone, iPad a iPod Touch prostřednictvím mobilního připojení bluetooth. To znamená, že všichni stavitelé Lega budou moci používat přístroje od Apple jako dálkový ovladač pro své roboty, nebo vytvořit jednoduché programy, které bude možné odeslat robotům a řídit jejich kroky. Stavebnice by se měla začít prodávat v druhé polovině roku.

Předchozí stavebnice Lega Mindstorms NXT umožňovala používat jako dálkový ovladač chytré telefony s operačním systémem Android. Přístroje Applu však nebylo možné používat kvůli „mozku“ stavebnice, elektronické kostce velikosti krabice od džusu, která neměla čip, který by byl schopen rozpoznat zařízení Applu.

Lego poprvé přišlo se stavebnictví Mindstorms v roce 1998. Nová sada obsahuje návod na vytvoření robota - hada, který očima rozpozná, že je někdo v blízkosti jeho hlavy a udeří.