Rusko přišlo o družici, měla prý sledovat ponorky

Kanopus-ST 1

Kanopus-ST 1 Zdroj: http://www.russianspaceweb.com/

Ruská armáda přišla o družici Kanopus-ST, kterou v sobotu vynesla z polárního kosmodromu v Plesecku na oběžnou dráhu nosná raketa Sojuz. Oznámil to ruský list Vedomosti s odvoláním na zdroje z ministerstva obrany. Ze dvou družic umístěných na oběžnou dráhu kolem Země podle ruských zdrojů funguje jen jedna, druhá v příštích dnech shoří v atmosféře.

Ruský list spekuluje, že Kanopus-ST měl být součástí ruského systému protivzdušné a protiraketové obrany. Podle informací ruských expertů měla družice sledovat světové oceány a zaznamenávat pohyb ponorek na hladině i v mořských hlubinách.

Armáda nejprve oznámila, že aparát byl bez potíží vynesen na oběžnou dráhu a funguje normálně. Později ale připustila, že o družici přijde. Příčinou je zřejmě vadný spoj mezi družicí a nosnou raketou, který se včas neuvolnil.

Družice podle listu Vedomosti už začala klesat, do atmosféry vstoupí za dva až tři dny. Zda lze očekávat dopad úlomků aparátu na Zemi, list neuvádí.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že družice vynášela do vesmíru nová nosná raketa Sojuz-2.1B, která má nahradit rusko-ukrajinské rakety Dněpr a Rokot. Její sobotní start z kosmodromu Pleseck byl v pořadí druhým z pěti zkušebních letů.