Ruský Kaspersky Lab přestěhuje centrálu z Kyjeva do Prahy, hledá šéfa

Eugene Kaspersky

Eugene Kaspersky Zdroj: Kaspersky Lab

Ruská antivirová a kyberbezpečnostní společnost Kaspersky Lab přesune svojí centrálu pro východní Evropu z Kyjeva do Prahy. Firma prozatím změny nijak oficiálně nekomentuje, podle informací E15.cz nicméně pro celý region hledá nového generálního ředitele. Finální termíny jsou ještě nejasné.

Přesun východoevropské centrály má být jednou z hlavních priorit nového regionálního šéfa. Společně s tím má v Praze vybudovat silný regionální obchodní a podpůrný tým a posilovány mají být i pobočky v jednotlivých zemích. Kaspersky Lab do regionu východní Evropy (EE) počítá Bělorusko, Ukrajinu, Moldavsko, Balkán, Baltské státy, Bulharsko a Rumunsko.

Nový východoevropský šéf se bude z Prahy zodpovídat přímo řediteli Kaspersky Lab pro takzvané rozvíjející se trhy.

Stále lukrativní Evropa

Je pravděpodobné, že přesun z hlavního města Ukrajiny do české metropole souvisí s aktuální nestabilitou ve východoevropské zemi a Praha se vzhledem ke své pozici a jistotě jeví jako ideální lokalita.

Rusové navíc mají s Prahou dobré zkušenosti, tuzemské pobočka údajně ročně roste o sto procent a daří se jí navyšovat podíl na trhu. Pro Rusy je ostatně Evropa jako celek velice lukrativní oblast a i zakladatel a šéf firmy Eugene Kaspersky do Prahy čas od času zavítá.

„Starý kontinent je pro nás stále velice důležitý trh, v posledních třech letech jsme na něm zaregistrovali hodně velký růst,“ řekl začátkem roku pro E15.cz šéf celosvětového obchodu Kaspersky Lab Garry Kondakov.

Kaspersky Lab obecně může mít kvůli současné napjaté politické situaci na některých trzích určité problémy. Podniká totiž v hodně důvěrné a citlivé oblasti. Společnost každopádně dlouhodobě zapouští své globální kořeny a podílí se na mnoha světových projektech, výzkumech a odhaleních velkých kybernetických útoků.

Ruská firma se snaží stát jedničkou na světovém trhu a kromě antivirových balíků pro běžné uživatele (aktuálně na trh vypouští novou verzi Kaspersky Internet Security pro klasické počítače i mobilní zařízení) už nějakou dobu aktivně cílí také na firemní zákazníky a státní správu. Také v Česku už Kaspersky získal významné firemní zákazníky, třeba Českou televizi a podobně.

Aktualizováno: Kaspersky Lab poskytl oficiální vyjádření. „Změny, které probíhají v rámci konsolidace divize Kaspersky Lab pro východní Evropu, činnost firmy na Ukrajině neovlivňují. Kancelář Kaspersky Lab v Kyjevě pokračuje ve svém běžném provozu. Vývoj byznysu Kaspersky Lab ve východní Evropě bude ve velké míře na novém generálním řediteli pro region východní Evropy,“ komentoval zprávu Maxim Frolov, ředitel sekce Emerging Markets Kaspersky Lab.