Růst zisku Huawei zpomalil, firma se zaměřila na zvýšení tržeb

Centrála čínské technologické firmy Huawei v Shenzhenu

Centrála čínské technologické firmy Huawei v Shenzhenu Zdroj: Brucke-Osteuropa via Wikimedia

Čínská společnost Huawei Technologies, která je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě, loni podle předběžných údajů zvýšila zisk o 17 procent, tržby se zvýšily o 20 procent. Růst zisku tak výrazně zpomalil, u tržeb se tempo růstu citelně zvýšilo. Huawei je první čínskou firmou, které se podařilo dostat mezi přední světové poskytovatele technologií.

Huawei je soukromý podnik, který nemá akcie na veřejných trzích, výsledky hospodaření tedy zveřejňovat nemusí. Firma je přesto pravidelně zveřejňuje, aby zmírnila obavy Spojených států a některých dalších zemí, že může představovat bezpečnostní riziko.

Zisk za loňský rok se má podle předběžných údajů firmy pohybovat v rozmezí 33,9 až 34,3 miliardy jüanů (130,8 až 132,3 miliardy korun). Růst zisku zpomalí ve srovnání s rokem 2013, kdy stoupl o 40,5 procenta. Podle firmy jsou důvodem tohoto zpomalení investice do slibných aktivit a také to, že se firma rozhodla více zaměřit na růst tržeb. Ty mají za loňský rok činit 287 až 289 miliard jüanů. U tržeb tempo růstu výrazně stoupne proti nárůstu o 8,5 procenta předloni. Závěrečné, auditované výsledky firma zveřejní v březnu.

Švédská konkurence

Firmu Huawei založil v roce 1987 jeden čínský vojenský inženýr. Původně byla výrobcem pouze telekomunikačních zařízení, před několika lety však předvedla i svou vlastní značku mobilních telefonů. Tržby spotřebitelské divize, kam spadají i chytré telefony, loni stouply o 32 procent.

Hlavním konkurentem společnosti Huawei na trhu s komunikačními vysílači a další komunikační infrastrukturou je švédský Ericsson. Dodavatelé telekomunikačních zařízení nyní těží hlavně z poptávky po sítích čtvrté generace (4G). Podle odhadů jen tři největší mobilní operátoři v Číně postavili loni jeden milion 4G vysílačů.

Huawei se za rok 2014 umístila celkově na třetím místě v celosvětovém prodeji chytrých telefonů. Výrobky a služby této firmy se používají ve více než 170 zemích světa a slouží více než třetině světové populace. Huawei rovněž po celém světě založila přes 28 výzkumných a vývojových center, mimo jiné v USA, Německu, Švédsku, Rusku, Belgii, Finsku, Francii, Irsku, Itálii, Velké Británii, Indii a Číně.

Od roku 2004 působí Huawei i v České republice a postupně se stala klíčovým partnerem operátorů v oblastech mobilní infrastruktury, širokopásmových optických a přístupových sítí, inteligentních sítí nové generace i profesionálních služeb včetně outsourcingu. Firma zajišťuje provoz mobilních sítí českým mobilním operátorům a se společnostmi T-Mobile a O2 Czech Republic se dohodla, že pro ně v České republice postaví rychlou mobilní síť LTE.

Call me Václav. Zůstane montovna televizí hlavní čínskou investicí v Česku?