Silicon Valley poráží ropné giganty, nejcennější jsou internetové firmy

Nový iPhone (září 2015)

Nový iPhone (září 2015) Zdroj: CTK

Za posledních 15 let se zásadně změnil světový žebříček firem podle jejich tržní kapitalizace. Obří těžební a finanční korporace musely ustoupit novým hráčům vzešlých z líhně amerického Silicon Valley. Ukazuje to žebřiček webu Visualcapitalist.com

V letech 2001 až 2006 figurovali na předních místech ropní giganti Exxon, Shell nebo Total. Významné role hrály také průmyslově-finanční konglomerát General Electric nebo banka City. Z počítačových firem jim dokázaly sekundovat pouze Microsoft a Apple.

Teď je ale mimo jiné i díky levné ropě vše jinak. Všech pět prvních míst letos obsadily technologické společnosti v čele s Applem. Za ním je mateřská firma Googlu Alphabet, třetí Microsoft, čtvrtý e-shop Amazon a na páté příčce se objevila sociální síť Facebook.

Jejich tržní kapitalizace se pohybuje od 359 miliard dolarů až po 582 miliard v případě Applu. Například Alphabet, jehož nejcennější součást, vyhledávač Google, vznikal teprve před 20 lety, má nyní podle trhu zhruba 12krát větší hodnotu než činí celý státní rozpočet České republiky.

Tržní kapitalizace firemTržní kapitalizace firem | Visualcapitalist.com