Slabší jen pomohl Sony k nejvyššímu zisku za pět let

Sony

Sony Zdroj: profimedia.cz

Japonský výrobce elektroniky Sony se v minulém fiskálním roce vrátil k zisku, který byl zároveň nejvyšší za posledních pět let. Hospodaření firmy výrazně podpořil slabší kurz jenu, který zvyšuje konkurenceschopnost japonského zboží v zahraničí. Provozní zisk za rok do konce března činil 230,1 miliardy jenů (45,8 miliardy Kč), zatímco před rokem firma hospodařila se ztrátou 67,3 miliardy JPY.

Výsledky byly v souladu s očekáváním analytiků, kteří v průměru čekali zisk 229 miliard jenů. Čistý zisk dosáhl asi 43 miliard jenů proti ztrátě 456,7 miliardy jenů předloni.

Zisk firmy podpořil i prodej kancelářských budov v Tokiu a New Yorku, přecenění zásob a zisk z prodeje některých aktivit, včetně chemické divize. Firma však má stále problémy s výrobou elektroniky a divize mobilních telefonů a televizorů loni opět utrpěly ztráty. Stabilně se drží v zisku divize hudby, filmu a pojištění.

V letošním fiskálním roce, který začal v dubnu, firma očekává nárůst čistého zisku na 50 miliard jenů. Provozní zisk má zůstat zhruba na stejné úrovni jako loni.

Sony však letos očekává pokles prodeje fotoaparátů o pětinu a herních zařízení o téměř 30 procent. Firma teď věří hlavně prodeji svých chytrých telefonů, u kterých očekává nárůst prodeje zhruba o čtvrtinu na 42 milionů přístrojů.

Prodej televizorů loni klesl o 31 procent na 13,5 milionu kusů, letos se však má zvýšit na 16 milionů. Díky tomu by se měla tato divize vrátit k zisku.

Akcie Sony od začátku roku vykázaly nárůst o zhruba 82 procent. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 přitom za stejnou dobu posílil přibližně o 37 procent.