SpaceX vynesla úspěšně dva komunikační satelity, přistání na moři opět nevyšlo

Dvoustupňová raketa Falcon 9 Firmy SpaceX

Dvoustupňová raketa Falcon 9 Firmy SpaceX Zdroj: ctk/ap

Z floridského Mysu Canaveral odstartovala v noci na pondělí raketa americké společnosti SpaceX se dvěma moderními komunikačními satelity, které úspěšně umístila na oběžnou dráhu kolem Země. Přistání zbytku rakety na moři se ale opět nekonalo.

Dvoustupňová raketa Falcon 9 vzlétla v neděli 22:50 místního času (dnes 4:50 SEČ) a oba satelity se dostaly na oběžnou dráhu o 30 minut později. Satelity vyrobila firma Boeing, jeden pro společnost Eutelsat a druhý pro satelitního operátora Asia Broadcast. Budou poskytovat televizní, internetové a mobilní telefonické spojení po světě.

Opět se ale nedosáhlo toho, aby se první stupeň rakety vrátil nepoškozený na Zemi. To se nepovedlo už při dvou předchozích startech raket typu Falcon. SpaceX už dva roky pracuje na možnosti opakovaného využívání prvního stupně raket, což by přispělo ke snížení nákladů a ke zkrácení přípravy letů do vesmíru.

Letošní lednový pokus byl slibný, neboť první stupeň zamířil správně na plošinu. Dosedl ale příliš tvrdě, rozlomil se a explodoval. Únorový test byl odvolán, protože v místě přistání byly hlášeny vysoké vlny. Nyní to podle společnosti neumožnilo užitečné zatížení rakety.

Start rakety Falcon 9

Musk a Branson chtějí poskytovat internet z vlastních družic