Tak černá, že černější není

nejčernější černá, Vantablack

nejčernější černá, Vantablack Zdroj: surrey nanosystems

Scenáristé českého filmu Císařův pekař a pekařův císař nechali alchymistu popsat smysl svého počínání větou „snažím se zhmotnit tmu“. K tomuto cíli možná nelze dojít, ale přiblížit se k němu možné je. Výzkumníkům z britské společnosti Surrey Nanosystems se podařilo vyrobit dosud nejtemnější materiál na světě, „barvu černější než černou“ (viz foto).

Označili ji Vantablack, z anglického Vertically Aligned carbon NanoTube Array, cosi jako pole svisle zarovnaných uhlíkových nanotrubiček. „Nová černá“ dokáže pohltit 99,965 procenta viditelného spektra, což představuje světový rekord.

výrobě „temnoty“ výzkumníci použili uhlíková nanovlákna desettisíckrát tenčí než lidský vlas, jež tvoří speciální strukturu, která jednotlivé světelné částice mezi vlákny doslova uvězní. „Očekáváte, že spatříte nějaké nerovnosti, jenže ono je to černé jako nějaká díra, jako by tam nic nebylo. Vypadá to velmi zvláštně,“

upozornil technický ředitel společnosti Ben Jensen. „Právě škálujeme výrobu, abychom mohli vyhovět prvním zákazníkům,“ dodal Jensen, aniž by prozradil cenu. Vantablack nejprve zřejmě pomůže astronomům při kalibraci astronomických snímačů a infračervených skenerů. Mezi dalšími zákazníky bude patrně také armáda, kterou přiláká mimořádná tepelná vodivost materiálu a jeho výjimečná pevnost v tahu.

Xpelair: Nový materiál zlepší vlastnosti klimatizací